Koning Hussein wil geen standbeeld

AMMAN, 17 NOV. Een twaalf meter hoog standbeeld van koning Hussein is deze week nog vóór de onthulling verwijderd uit een park in de Jordaanse hoofdstad Amman. Het gemeentebestuur van Amman had het beeld de koning cadeau gedaan voor zijn 60ste verjaardag. Maar de koning wilde geen standbeeld.

Hussein vierde dinsdag zijn verjaardag. De eerste aanwijzing dat het cadeau van het gemeentebestuur hem niet beviel kwam woensdag, toen het beeld in blauwe doeken gehuld bleef. In de nacht van woensdag op donderdag werd het omlaaggetakeld en weggevoerd.

Het zou het eerste standbeeld van de koning zijn geworden. Maar Hussein is over het algemeen afkerig van dergelijk, in andere Middenoosterse landen gebruikelijk eerbetoon. Hij vroeg de kranten eens niet langer foto's van hem op de voorpagina's te plaatsen: “Zelfs ik word er ziek van elke dag mijzelf in de krant te zien”, zei hij.

Ook in bepaalde Jordaanse groepen bestond verzet tegen het standbeeld. “Maak geen afgod van de man wiens voorvaderen afgodsbeelden afschaften”, schreef de moslim-fundamentalistische parlementariër Ibrahim Zeid Kilani in de krant Al-Sabeel. Hij doelde op de profeet Mohammed, van wie de Jordaanse koning zegt af te stammen. Mohammed heeft alle beelden verwoest die door de toenmalige heidenen in Mekka werden aanbeden.

Volgens Kilani moeten leiders bovendien wegens hun daden worden herinnerd, en niet zozeer omdat er beelden van hen bestaan. De meeste standbeelden in de Arabische wereld “zijn gebouwd door leiders die van een legertank naar de macht sprongen, en het ergste lijden voor hun eigen bevolkingen veroorzaakten”, aldus Kilani. De parlementariër doelde daarbij op Husseins buren, de Syrische president Assad en de Iraakse leider Saddam Hussein. (Reuter, AP)