'Karadzic en Mladic schuldig aan genocide'

DEN HAAG, 17 NOV. Het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië heeft de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic en generaal Ratko Mladic aangeklaagd voor de moord op duizenden Bosnische moslims na de val van de moslim-enclave Srebrenica op 11 juli. Karadzic en Mladic werden eerder dit jaar al aangeklaagd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, waaronder het gijzelen van VN-waarnemers.

De Amerikanen hebben gisteren herhaald dat over de aanklachten van het VN-tribunaal niet onderhandeld kan worden bij de vredesbesprekingen tussen de strijdende partijen in Bosnië, die zich in een cruciale fase bevinden. Volgens de Bosnische president Izetbegovic kan binnen enkele dagen een algeheel akkoord worden bereikt. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, wordt vandaag verwacht op de luchtmachtbasis Wright-Patterson in Dayton, waar de onderhandelingen plaatshebben, om de gesprekken verder te begeleiden. Hij heeft een bezoek aan Japan onderbroken.

Een woordvoerder van het tribunaal beklemtoont dat met de bekendmaking van de aanklacht, vlak voor een mogelijke doorbraak in het vredesoverleg, “geen enkel politiek doel” wordt nagestreefd. Bronnen bij het vredesoverleg menen echter dat het isolement van de Bosnisch-Servische leiders groter wordt door de nieuwe aanklacht. Aanklager Goldstone van het tribunaal, die deze week in Washington de medewerking aan het tribunaal van de Amerikanen bespreekt, zei “voorzichtig optimistisch” te zijn dat Karadzic en Mladic terecht zullen staan voor de misdaden waarvoor ze zijn aangeklaagd. Goldstone, die sprak met onderminister van buitenlandse zaken Strobe Talbott en CIA-directeur John Deutch, hoopt dat in een vredesakkoord een bepaling komt dat aangeklaagden aan het VN-tribunaal worden uitgeleverd.

Pagina 5: Goldstone: berechting is essentieel

Volgens Goldstone is het voor een duurzame vrede noodzakelijk dat de daders van oorlogsmisdaden worden berecht. Goldstone maakte tevens bekend dat in Nederland een Bosnische moslim is aangehouden die als soldaat in dienst van het leger van de Bosnische Kroaten enkele moorden zou hebben gepleegd. De man is aangehouden in Zutphen en door de Nederlandse politie in voorlopige hechtenis gesteld, omdat het onderzoek tegen hem nog niet is afgerond. Hij zal naar verwachting in december wordt voorgeleid aan de rechters van het tribunaal.

Volgens de onderhandelaars bij de vredesbesprekingen in de Verenigde Staten zijn de gesprekken over de gebiedsverdeling nagenoeg afgerond. De partijen zouden zijn overeengekomen van Sarajevo een ongedeelde stad te maken, zonder beperkingen aan de bewegingsvrijheid. Alleen rond de zogenoemde Posavina-corridor, die twee Bosnisch Servische gebieden met elkaart verbindt, zouden nog problemen zijn. De Bosnische Kroaten eisen een deel van de corridor op. Andere bronnen melden dat op nagenoeg alle punten nog aanzienlijke vooruitgang moet worden geboekt wil een akkoord binnen enkele dagen worden gesloten. De Kroatische president Tudjman zou op korte termijn terugreizen naar Zagreb om de opening bij te wonen van het Kroatische parlement.

De delegatie van de Bosnische regering zou zich zorgen maken over het conflict tussen de Amerikaanse president Clinton met het Congres over de Amerikaanse troepenmacht die in Bosnië op handhaving van de vrede moet toezien. De Bosnische moslims achten de stationering van 20.000 Amerikanen van essentieel belang voor zowel slagen van het overleg als het handhaven van de afspraken. Een woordvoerder van het Witte Huis ontkende gisteren krachtig dat de republikeinen er op zouden zijn het vredesoverleg in Dayton te frustreren.