Jools Holland is 'excellent' in pop

Later with Jools Holland, zaterdag, BBC2, 0.20-1.20u.

Een morsige man in een lange kreukelige jacquet-jas, met daaronder een onduidelijk bedrukt t-shirt, rent door de studio heen en weer. Hij interviewt, kondigt aan, pingelt ondertussen wat op de piano en noemt alles wat hij anderen hoort spelen 'excellent' of 'fantastic'. Hij heet Jools Holland, hij was in de jaren zeventig pianist van de Engelse new wave-groep Squeeze, en presenteert bij de BBC-televisie tegenwoordig het beste programma voor live-muziek dat de laatste jaren ergens te zien is geweest: Later with Jools Holland.

De formule van 'Later..' is simpel maar doeltreffend. In een grote ruimte staan zes popgroepen in een cirkel opgesteld, die om de beurt een nummer spelen totdat alle er twee hebben uitgevoerd. Jools Holland introduceert de groepen en nodigt tussen de optredens door enkele muzikanten uit voor een kort gesprek aan de piano. Hij stelt altijd de zelfde vragen. 'Wat was de eerste muziek waar je graag naar luisterde?' bijvoorbeeld, waarmee hij op subtiele manier de 'fan' achter de popster aan het woord laat.

Het bijzondere aan 'Later..' is de verscheidenheid van de groepen die te zien zijn, in muziekstijl, leeftijd, en nationaliteit. Bovendien worden er dikwijls speciale samenwerkingen georganiseerd, zoals een vroegere held van de Britse popmuziek, Paul Weller, met een van de voormannen van de huidige opleving van de Britpop, Liam Gallagher, zanger van Oasis. Of Johnny Cash die er ooit samenzong met zijn stokoude gospel-collega Pop Staples.

In de laatste uitzending begeleidde Jools Holland op de piano zelf de romantische Amerikaanse soulzanger Luther Vandross, die in het interview overigens wel erg glad was vergeleken bij Holland zelf. Rokend en licht zwetend liet deze de promotiepraatjes van de Amerikaan over zich heen komen. Holland was meer op zijn gemak bij Randy Newman. Hij kondigde hem aan als 'de man wiens songs door Ray Charles, Dusty Springfield, Elvis Costello, Cilla Black, kortom de bèste zangers en zangeressen uit de popgeschiedenis zijn uitgevoerd', waar Newman besmuikt aan toevoegde: 'en enkele van de slechtste.'

In dat programma trad ook Pulp op, een succesvolle Engelse bands van het moment. De slungelige maar hartstochtelijke zanger Jarvis Cocker zag zich behalve door zijn band begeleid door een dozijn violisten en cellisten - een bezetting waar het publiek in Nederland niet op hoeft te rekenen als Pulp hier volgende maand komt optreden.

Volgens zanger Shaun Ryder van de groep Black Grape is Jools Holland zelf de belangrijkste troef van het programma, 'Hij is een van ons, een echte muzikant'. In de uitzending van komende zaterdag zullen onder andere te zien zijn: Blur (Britse popmuziek), Garth Brooks (country uit Amerika), Soul II Soul (Engelse dance).

    • Hester Carvalho