Half miljoen voor tekening Goltzius

AMSTERDAM, 17 NOV. Een tekening van de Haarlemse kunstenaar Hendrick Goltzius (1558-1617) heeft op een veiling bij Sotheby's Amsterdam ruim 550.000 gulden opgeleverd. De tekening, die de goden Venus, Adonis en Cupido voorstelt, werd eigendom van een Britse kunsthandelaar.

Tijdens dezelfde kunstveiling, die in totaal 1,85 miljoen gulden opbracht, werd een tekening van Willem van de Velde de Oude (ca 1611-1693) verkocht voor ruim 271.000 gulden. Dat was vijf maal de richtprijs.

Het veilinghuis Christie's in Londen veilt op 29 november een vijftiende eeuwse bijbel. Het veilinghuis schat dat The Ashburnham Biblia Pauperum tussen de 6 en 8,5 ton opbrengt. Omstreeks 1456 werd het zogenaamde blokboek, dat zowel tekst als illustraties bevat, in de Lage landen gedrukt. Het werk is gemaakt door onbekende auteurs en bevat belangrijke scènes van het Nieuwe en Oude Testament, alsmede plaatjes van de profeten.(ANP)