Goedkoop beleggen bij ABN Amro via pc en telefoonlijn

ROTTERDAM, 17 NOV. In navolging van de Postbank en de SNS Bank introduceert ABN Amro begin 1996 een telefoonlijn voor het plaatsen van beursorders. Vanaf begin volgend jaar kunnen beleggers ook met de personal computer orders doorgeven.

Met telefoon en pc kunnen beleggers tot vijftig procent besparen op de kosten van beurstransacties. ABN Amro mengt zich daarmee als eerste grote Nederlandse bank in de tarievenstrijd die in september van dit jaar werd ingezet door de SNS Bank (met de Budget Effectenlijn) en de Postbank (met de Beursorderlijn). Door beleggers de mogelijkheid te bieden orders te plaatsen met de pc (via het computernetwerk HomeNet) gaat ABN Amro zelfs nog een stap verder. E. Hoying adjunct-directeur private banking en beleggingen van ABN Amro erkent dat de tarieven van de telefonische orderlijn iets hoger liggen dan die van de concurrentie. “Onze orders via de pc zijn echter wel goedkoper”, zegt hij. Ook de Postbank en de SNS hebben de mogelijkheden van beleggen met de computer onderzocht, maar hebben op dit gebied nog geen concrete plannen gepresenteerd. Volgens de Postbank hecht de klant bij het plaatsen van orders vooral aan “snelheid en gemak”. “Daarvoor blijft de telefoon het beste medium”, aldus een woordvoerder.ABN Amro biedt met het nieuwe initiatief als eerste grote Nederlandse Bank beleggers de mogelijkheid beurstransacties te laten uitvoeren zonder een bezoek aan het plaatselijk bankfiliaal. Volgens Hoying zal de toename in het thuisbankieren de persoonlijke beleggingsadviseur op lokale kantoren niet overbodig maken. Die zal onmisbaar blijven voor ingewikkelde adviezen die een persoonlijke benadering vragen.

Voor een effectenorder via HomeNet betaalt de belegger vanaf begin 1996 minimaal 22,50 gulden. Tot een orderbedrag van tienduizend gulden geldt een tarief van 0,65 procent. Voor een telefonische order brengt ABN Amro minimaal 32,50 gulden in rekening en een tarief van 0,9 procent over de eerste 15.000 gulden.