Eurosport verliest geding

AMSTERDAM, 17 NOV. De Amsterdamse kabelmaatschappij KTA/A2000 mag aan de buitenlandse commerciële zender Eurosport geld vragen voor doorgifte op de kabel. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank gisteren in kort geding bepaald.

Eurosport had een kort geding aangespannen omdat zij niet langer voor doorgifte wil betalen. In de Mediawet staat dat Nederlandse commerciële omroepen moeten betalen voor doorgifte, maar Eurosport vergelijkt zichzelf liever met buitenlandse publieke zenders. Deze hoeven niet voor doorgifte te betalen. “Maar we concurreren op dezelfde markt voor aankooprechten”, zegt A. Hoekstra van Eurosport. “En als je de populariteit van Eurosport vergelijkt met RAI UNO, dan vraag ik me af: Wat is hier aan de hand?” Eurosport overweegt in hoger beroep te gaan. Bij het ministerie van Economische Zaken ligt ook nog een klacht van Eurosport over oneigenlijke concurrentie.

Als Eurosport weigert te betalen, zal zij vanaf 1 januari volgend jaar van de Amsterdamse kabel verdwijnen. Ook de tekenfilms van het Cartoonnetwork verdwijnen volgend jaar om die reden van de Amsterdamse kabel. Het kabelbedrijf heeft ook nog een probleem met Arcade over de kosten voor doorgifte van The Music Factory en TV 10 Gold.