Euforie op Wall Street gaat aan Damrak voorbij

AMSTERDAM, 17 NOV. De euforie op Wall street waar gisteravond de Dow Jones de 5000-puntengrens naderde en een discontoverlaging van de Nederlandse bank konden de Amsterdamse beurs vanmorgen niet inspireren. Een wegzakkende dollar zette de toon. De graadmeter, de AEX-index, noteerde rond het middaguur 459,41 punten, een verlies van 0,82 punt.

AMSTERDAM Ook de obligatiemarkt was in mineur ondanks de gistermiddag onverwachts aangekondigde verlaging van de voorschotrente. Beleggers zijn volgens handelaren nauwelijks genegen nieuwe posities in te nemen. Gemiddeld daalden de leningen een dubbeltje in waarde. De handel was dun vanmorgen, wellicht komt daar vanmiddag nog verandering in als op de optiebeurs de november-series aflopen.

Bij de hoofdfondsen steeg Koninklijke Olie 1,40 in waarde tot 200,60 gulden, nadat analisten gisteren enthousiast terugkwamen van een bedrijfsbezoek. Randstad trok 1,90 aan tot 68,90. Akzo Nobel en DSM blijven heen en weer schieten, vanmorgen in neerwaartse richting. DSM verloor 60 cent tot 123 gulden. Akzo Nobel leverde anderhalve gulden in op 175,50.

KLM verloor verder 1,20 tot 52,70. Hetzelfde lot trof Nedlloyd, dat met een daling van 1,20 nog 36,10 waard is.

Op de binnenlandse markt was alleen kantoorinrichter Samas een echte uitschieter. Na het verlies van ruim 11 procent gisteren door slechte vooruitzichten voor de Duitse markt, trok het fonds weer 4,5 procent aan: een koerswinst van drie gulden tot 69.

Op de Europese valutamarkten verspeelde de Amerikaanse dollar vanmorgen de koerswinst van gisteren. De munt noteerde om 12.00 uur een koers van 1,5697 gulden, tegen 1,5790 aan het eind van de handel van de voorgaande dag. Gisteren boekte de dollar een winst van 0,9 cent.

In New York daalde de koers gisteravond al. Tijdens de aansluitende handel in het Vere Oosten ging er nog wat meer van af. De handelaren houden zich rustig gezien de perikelen rond de Amerikaanse begroting. Bovendien bestaat de kans dat de rente in de Verenigde Staten naar beneden gaat.

NEW YORK Op Wall Street kwam gisteren de magische grens van 5000 punten in zicht. De gretigheid waarmee de beleggers over een breed front stukken inkochten, zette de Dow Jones-index opnieuw op een record. De Dow Jones klom 46,62 punten tot 4969,37.

Wall Street was goed geluimd door de obligaties en de mogelijkheid van een renteverlaging in de Verenigde Staten. Ook het uitzicht op een oplossing van het begrotingsconflict tussen president Clinton en de Republikeinse meerderheid in het Congres deed de beurs goed.

Handelaren speculeerden erop dat de index vrijdag wellicht al de 5000-grens passeert. De beurs is moeilijk voorspelbaar wegens het aflopen van optiecontracten, wat wellicht winstnemingen in de hand werkt.

Opvallend was de koerswinst van Boeing en McDonnell Douglas na een artikel in The Wall Street Journal dat de maatschappijen praten over een samengaan. Zowel Boeing als McDonnell Douglas, die elk commentaar weigerden, boekten koerswinst.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs steeg de Nikkei-index vandaag met 211,64 punten (1,2 procent) tot 18.151,16. Vooral de bankfondsen trokken het koersgemiddelde omhoog.