DNB verlaagt voorschot rente met kwart procent

ROTTERDAM, 17 NOV. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de voorschotrente, het tarief dat banken aan DNB betalen voor voorschotten tegen onderpand, gistermiddag verlaagd van 3,5 procent tot 3,25 procent.

Als reden voor de renteverlaging noemt DNB de kracht van de Nederlandse gulden. Ondanks de renteverlaging noteerde de gulden gisteren een fractie hoger.

De voorschotrente is op het laagste niveau gekomen sinds 1959. De jongste renteverlaging dateert van 25 augustus toen DNB het voorschottarief eveneens met 0,25 procentpunt heeft verlaagd. De renteverlaging is de vierde van dit jaar. Sinds 20 december 1991, toen de voorschotrente op 9,25 procent stond heeft de DNB in totaal 23 renteverlagingen doorgevoerd. De renteverlaging bedroeg telkens een kwart procentpunt, alleen op 31 maart 1991 werd de rente met een half procentpunt omlaag gebracht. Opmerkelijk is dat DNB de rente omlaag brengt zonder dat de Deutsche Bundesbank is voorgegaan. Het vergelijkbare rentetarief in Duitsland blijft gehandhaafd op 3,5 procent. In augustus nam de Duitse centrale bank nog wel het initiatief met een verlaging van een half procentpunt. Ook de Banque de France, de Franse centrale bank, heeft gisteren de rentetarieven verlaagd, onder meer de interventierente. Dat tarief, dat de bodem vormt voor de tarieven op de geldmarkt in dat land, werd verlaagd van 5 procent tot 4,8 procent.

De voorschotrente is het belangrijkste geldmarkttarief in Nederland. Het is de rente voor de belangrijkste vorm van kredietverlening: de voorschotten en de rekeningen-courant van handelsbanken bij de centrale bank. Het is het tarief op een faciliteit waarmee de commerciële banken hun liquiditeitspositie kunnen sturen. DNB heeft ook de rente op speciale beleningen omlaag gebracht met 0,1 procentpunt tot 3,6 procent. Ook met deze faciliteit, die geldt voor de zeer korte termijn kunnen de banken hun kaspositie op het juiste niveau brengen.