Zwarte Miss Ecuador stuit Ecuadoranen tegen de borst

QUITO, 16 NOV. Miss Ecuador is zwart. Monica Chala, een atlete die haar toekomst in de sport heeft verruild voor een carrière als fotomodel, werd vorige week in de hoofdstad Quito gekozen als schoonste van het Andesland. Volgend jaar mag zij haar land vertegenwoordigen bij de Miss Universe-verkiezingen. Maar volgens een recent opinie-onderzoek van het blad Hoy de Quito is meer dan driekwart van de Ecuadorianen het niet met de jury eens: voor een bevolking die merendeels van indiaanse afkomst is bevinden zwarte vrouwen zich aan het verkeerde eind van de schoonheidsschaal.

Van de geënquêteerden gelooft 68 procent dan ook dat de jury zich heeft laten beïnvloeden door het gelegenheidsargument dat de Miss Universe-verkiezingen in 1996 plaats zullen hebben in Zuid-Afrika. De keuze voor Monica Chala heeft ook de kleine zwarte gemeenschap in Ecuador niet overtuigd. Victor León, voorzitter van de Associatie van Zwarten in Ecuador (ASONE) heeft het jury-oordeel gisteren “hypocriet” genoemd. Het zou volgens hem vooral bedoeld zijn “ter verdoezeling van de systematische discriminatie waaraan zwarten in Ecuador worden blootgesteld”. (AFP)