Winnie moet alsnog huur betalen voor vliegtuig

JOHANNESBURG, 16 NOV. Een rechtbank in Johannesburg heeft Winnie Mandela gisteren opdracht gegeven alsnog de kosten van de huur van een privé-vliegtuig te betalen. Met het toestel vloog een zakenrelatie van Winnie in 1993 naar Angola in de hoop daar voor haar diamanten op te halen bij de Angolese president, Dos Santos. Toen de zakenman, Ben du Preez, in Luanda aankwam bleek Dos Santos echter niets van een afspraak met Winnie over diamanten te weten, waarop Du Preez zonder diamanten naar Zuid-Afrika terugkeerde. Winnie weigerde vervolgens de kosten van de huur van het vliegtuig te betalen.

Volgens de advocaten van Winnie, die zelf niet bij de rechtzitting gisteren aanwezig was omdat zij in de Verenigde Staten verblijft, beperkte haar rol zich tot het “vergemakkelijken” van de zakelijke afspraken tussen Du Preez en Dos Santos. Volgens getuigen echter was Winnie zelf van plan om een slaatje te slaan uit de voorgenomen diamanttransactie. “Ze vertelde me dat ze financiële problemen had en zij (Winnie en haar entourage red.) wilden snel geld verdienen”, aldus Du Preez.

Op 1 maart deed de Zuidafrikaanse politie al een inval in Winnie's huis en kantoor in Johannesburg. Een politiewoordvoerder zei toen dat er al enige tijd een onderzoek tegen haar liep wegens fraude. Winnie zou de Zuidafrikaanse regering ertoe hebben bewogen bouwcontracten te sluiten met aan een constructiemaatschappij waarin zij een groot financieel belang heeft. Enige weken later oordeelde een rechtbank echter dat de huiszoeking onwettig was geweest en dat de politie alle in beslag genomen documenten aan Winnie moest teruggegeven. In april ontsloeg Nelson Winnie als staatssecretaris voor kunst, wetenschappen en technologie nadat zij enkele malen zware kritiek op de Zuidafrikaanse regering had geleverd. (Reuter)