Vroegere president Z-Korea opgepakt

SEOUL, 16 NOV. De voormalige president van Zuid-Korea Roh Tae Woo is vandaag gearresteerd in verband met het aannemen van ruim 650 miljoen dollar aan steekpenningen tijdens zijn regering van 1988 tot 1993. Openbare aanklagers hebben gezegd dat er mogelijk meer (oud-)politici en zakenmensen zullen worden aangehouden in verband met de zaak.

De Zuidkoreaanse televisie toonde vandaag beelden van Roh (61) die per limousine naar de stadsgevangenis van Seoul werd gebracht.

Roh had al eerder bekend dat hij tijdens zijn regeerperiode smeergeld had aangenomen. Volgens zijn eigen opgave ging in totaal om 654 miljoen dollar. Hij maakte vorige maand, toen het schandaal in de openbaarheid kwam, publiekelijk zijn excuses, maar de Zuidkoreaanse justitie nam daarmee geen genoegen.

Na Rohs bekentenis gaven verscheidene 'captains of industry' toe dat zij de ex-president destijds financieel hadden ondersteund. De afgelopen drie weken werden ruim 40 top-zakenlieden ondervraagd over het verlenen van steekpenningen aan Roh. Op grond daarvan kon vandaag een arrestatiebevel worden uitgevaardigd. Daarin staat dat het Daewoo-concern Roh 31 miljoen dollar heeft toegestopt in ruil voor de bouw van een haven voor onderzeeërs en dat 30 andere bedrijven in totaal 300 miljoen dollar hebben gefourneerd voor zakelijke gunsten.

Behalve Roh staan ook enkele nog in functie zijnde politici, onder wie de huidige president Kim Young Sam, onder verdenking van betrokkenheid bij de corruptiezaak. Oppositieleider Kim Dae Jung heeft gezegd dat president Kim, een partijgenoot van Roh, in 1992 van Roh grote sommen geld heeft ontvangen voor zijn verkiezingscampagne. Het geld zou afkomstig zijn geweest uit het smeergeldfonds van Roh. Kim Dae Jung gaf toe zelf ook geld te hebben ontvangen van Roh, te weten 2,5 miljoen dollar, voor zijn eigen campagne, maar het bedrag voor Kim Young Sam zou vele malen hoger zijn geweest. President Kim heeft de beschuldigingen van de oppositieleider stellig tegengesproken.

De democratie keerde in Zuid-Korea in 1988 terug met het aantreden van Roh, de eerste democratisch gekozen president in lange tijd. Daarvoor stond het land bekend om zijn militaire corrupte regimes. Roh's voorganger Chun Doo Hwan gaf na zijn (vrijwillige) aftreden toe grote bedragen aan steekpenningen te hebben ontvangen, maar Chun werd hiervoor niet vervolgd.

Roh Tae Woo is de eerste Zuidkoreaanse leider tegen wie gerechtelijke stappen zijn genomen. Volgens de Zuidkoreaanse wet kan hij tien jaar gevangenisstraf krijgen. Roh werd gisteren nog urenlang verhoord. (AP, Reuter)