Voorkeur : Theater

WIE VERMOORDDE MARY ROGERS Door Orkater. Feestelijke voorstelling, balancerend tussen kameropera en toneelstuk, over de beroemde moord op het sigarenmeisje Mary Rogers in New York, 1841. Edgar Allan Poe die over de zaak een verhaal schreef, wordt ervan verdacht zelf de moord te hebben gepleegd. Met Porgy Franssen, Gijs Scholten van Aschat en Peter Blok. 22 nov Hoofddorp De Meerse, 23 nov Hoorn het Park.

ROUWKOST Hilarisch realisme uit het rijtjeshuis-universum. Homoseksuele broer, verloederde zus en drie 'tantes', die de cliché-taal van schrijver Bert Edelenbos op natuurlijke wijze uitspreken. “Ze is hem daarna niet meer terwille geweest” - dat soort uitdrukkingen. Een uitstekende lunchpauzevoorstelling. 17, 19 en 21 t/m 23 nov Amsterdam Bellevue.

HERMANS' HAND Muziektheater-regisseur Dick Raaijmackers continueert zijn onderzoek naar de val. Fabelachtige imitatie van de schrijver W.F. Hermans door Hans Dagelet, waarin Hermans naar een schrijfmachine reikt en in opperste vertraging raakt met behulp van een stoommachine. 17 t/m 23 nov Haarlem Gasfabriek.

TIP TOP Jenny Arean en Joost Prinsen in een weemoedig makend variété over vooroorlogs amusement van joodse makelij en de naoorlogse reflectie daarop. 18 nov Almere De Metropole, 20 nov Assen De Kolk, 21 nov Roermond De Oranjerie, 23 nov Den Bosch Theater a.d. Parade.

REMBRANDT WAS MIJN BUURMAN Ton Lutz als middelpunt in een filmische reeks flashbacks van Eli Asser over de oorlog en de manier waarop die tot op de dag van vandaag het leven van een joodse architect beheerst. Sober geënsceneerd door het Haarlems Toneel. 17 nov Laren Singer, 18 nov Emmeloord 't Voorhuys, 21 nov Terneuzen Zuidlandtheater.

MET EEN BREIERDECK Hardhandige solo vol kwaaie grappen door Hans Teeuwen, veruit de beste cabaretier van de nieuwe generatie. 17, 18 nov Rotterdam Zuidplein, 22 nov Veendendaal De Lampegiet, 23 nov Barendrecht Het Kruispunt.

THE SOUND OF MUSIC Aanvallige versie van de sprookjesachtige musical door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, met An Lauwereins en Ernst Daniël Smid. 23, nov IJmuiden Schouwburg.

INTRODANS Het Arnhemse gezelschap Introdans combineert energie, emotie en theatraliteit in een programma met werk van Jean-Christophe Maillot, Conny Janssen en Ton Wiggers. De voorstelling is een gelukkige combinatie van krachtige bewegingen, opzwepende muziek en smaakvolle toneelbeelden. 18 nov Wageningen Schouwburg Junushoff, 20 nov Oss De Lievekamp, 22 nov Amsterdam Stadsschouwburg.

HIEP HIEP RAHOE Urbanus als vanouds, met zotte verhalen en aanvallige liedjes. 21 nov Stadskanaal Geert Teis.

LAAT MAAR LAAIEN Studentikoos, taalvaardig cabaret door het nieuwe talent Kees Torn. 17 nov Doetinchem De Gruitpoort, 18 nov Klundert De Eendracht.

NAGGELWAUZ Komisch krachtpatserstheater van Martin van Waardenberg en Wilfried de Jong. 23 nov Gouda Schouwburg.

YOU'RE THE TOP Willem Nijholt als spil in een fijnzinnig geënsceneerde voorstelling over leven en liedjes van Cole Porter. 17 t/m 19 nov Den Haag Koninklijke Schouwburg, 21 nov Amsterdam Stadsschouwburg.