Voorkeur : Muziek

KOECHLIN Les chants de nectaire, de langste ooit geschreven fluitsolo van de Franse componist Charles Koechlin (1867-1950), beleeft 19 nov. zijn wereldpremière in het Beauforthuis in Zeist/Austerlitz. De uitvoering door Leendert de Jonge gaat in drie delen: 12u de eerste, titelloze serie, 14u In het oude bos en 16u Gebeden, processies en dansen voor de mindere goden. De drie concerten zijn elk ook afzonderlijk te bezoeken. Res. 030-6919164.

IN MEMORIAM YITZHAK RABIN Het Limburgs Symphonie Orkest geeft 19 nov 14u30 in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht olv zijn Israelische vaste dirigent Shlomo Mintz een concert ter herdenking van de vermoorde Israelische premier Yitzhak Rabin. Op het programma: een Sarabande van Bach door Sholomo Mintz; Yiskor van de Israelische componist Partos; de Kamersymfonie op 110 a van Sjostakowitsj en het Requiem van Fauré met Angelica Ruzzafante en Thomas Moore als solisten.

IN MEMORIAM MAARTEN FLIPSE De vorig jaar overleden bariton Maarten Flipse wordt 19 nov 20u15 herdacht in de ParkOpera, G. Brandtstraat 26 Amsterdam, met een gevarieerd vocaal concert, gegeven door Roberta Alexander, Charlotte Margiono, Hélène Versloot, Alexander Oliver en Ernst Daniël Smid. Res. 020-6897724 en 6188426.

IN MEMORIAM JOERI EGOROV De in 1988 overleden Russische pianist Joeri Egorov, die in ons land woonde, wordt 20 nov 20u30 in de ParkOpera, G. Brandtstraat 26, Amsterdam, herdacht tijdens een concert van Russische religieuze muziek en stukken van Tsjaikovski, Rachmaninov, J.S. Bach en Vivaldi. Medewerkenden: Rachel Ann Morgan, Alexander Michailov, Olga Michailova, Anastasia Michailova, Serge Michailov en leden van de Staatsopera van Tatarstan uit Kazan, de geboorteplaats van Egorov. Res. 020-6897724 en 6188426.

GENDING 'The Best of Gending', de mooiste stukken voor gamelan die het Ensemble Gending de afglopen jaren speelde, staan nu op één programma: Ganántara van Sinta Wullur, Khendang van Paul Termos, Haké van Armeno Alberts, Mawar jiwa van Will Eisma en Soudings van Barbara Woof. 29 nov. 14u15 Beurs van Berlage; 30 nov. 20u30 De Unie Rotterdam; 1 dec. 20u30 Rasa Utrecht; 2 dec. 21u Korzo Den Haag; 9 dec. 15u Stedelijk Museum Amsterdam.

MENSWEAR Een groep die zich 'Herenmode' noemt, moet wel modieus en scherp gesneden zijn. Britpop naar het patroon van Roxy Music, met hier en daar een steekje los. 16 nov Arena, Amsterdam.

EMMYLOU HARRIS 'Country is een groot flatgebouw waarin ik het trappenhuis ben gevonden,' zegt Emmylou Harris over haar samenwerking met Daniel Lanois op de cd 'Wrecking Ball'. Lanois brengt zijn band mee uit New Orleans, dus van country of western zal weinig sprake zijn. 18 nov Paradiso, Amsterdam.

THE AMPS De nieuwe groep van Kim Deal (Pixies, Breeders) brengt oorstrelende pop uit een kapotte transistorradio. 21 nov Melkweg, Amsterdam.