Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Voorkeur : Galerie

MARGRIET SMULDERS Margriet Smulders fotografeert Hollandse dromen en werkelijkheid, die samenvallen in haar eigen gezin. Smulders fotografeert zichzelf, haar man, haar dochter en haar zoon onder een boom op een zomerdag, of slapend in een ouderwets ledikant. Smulders partner Frank Bezemer toont tegelijkertijd houtsnedes en reliëfs. Margriet Smulders en Frank Bezemer: De tuin. Galerie Suzanne Biederberg, O.Z. Voorburgwal 223. T/m 30 nov. Wo t/m za 14-18u.

VIDEO-SKULPTUR In het Atrium van het nieuwe Stadhuis in Den Haag wordt een overzicht gepresenteerd van videokunst in Duitsland sinds 1963. Daarbij zitten voorlopers als Nam June Paik en Wolf Vostell, maar ook jongere kunstenaars als Anna Anders en Birgit Brenner. De vele televisies die daarmee in deze openbare ruimte zijn verschenen creeëren een merkwaardig contrast. Video-Skulptur in Deutschland seit 1963. Met o.a. Nam Jun Paik, Wolf Vostell, Marcel Odenbach, Ulrike Rütenberg, Jeffrey Shaw en Franziska Megert. Atrium Stadhuis, Spui 70, Den Haag. Ma t/m za. 9-18u. T/m 2 dec.

MARIEKE VAN DER LIPPE De domme-blondje-moppen hebben nu ook al hun intrede gedaan in de beeldende kunst. Marieke van der Lippe laat er tientallen zien op een van de video's die ze exposeert in het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam. Van der Lippe solt vaker met karikaturale beelden van vrouwen. Barbie geeft fitness-les en beantwoordt elke vraag met geweldig of fantastisch; Marilyn Monroe discussieert over haar gewicht. Alleen de opnamen van fraai verlichte kermistoestellen vallen uit de toon. Naast deze drukke video's lijken de schilderijen van Anuli Croon extra grijs en stil. Centrum Beeldende Kunst, Villa Alckmaer, Westersingel 83, Rotterdam. T/m 3 dec. Wo t/m zo 12-17u.

KIKI LAMERS Soberheid is een van de voornaamste kenmerken van de schilderijen van Kiki Lamers. De naakte vrouwen in haar schilderijen verkeren in afgesloten ruimtes met slechts enkele attributen: een stoel, een kind, een bed of een bad. Door de nadruk die daardoor op die voorwerpen wordt gelegd krijgen Lamers' schilderijen een allegorische lading; alsof haar figuur fungeert als de verbeelding van begrippen als eten, ziekte en onderdak. Galerie Bloom, Bloemstraat 150, Amsterdam. Di t/m za 13-18u. T/m 2 dec.

EN VERDER Schilderijen van Ray Smith bij galerie Barbara Farber, Amsterdam t/m 23 nov.; schilderijen van Erik Pape t/m 18 nov. bij galerie Metis, Amsterdam; beelden van Thomas Grünfeld t/m 23 dec. bij Galerie Ardi Poels in Maastricht; Nowhere, installaties van Japanse en Nederlandse kunstenaars t/m 17 dec. bij Apollohuis, Vestdijk 80A, Eindhoven; foto's van Tina Barney en Corinne Noordenbos t/m 3 dec. bij galerie Snoei in Rotterdam; La fille aux crêpes (films) van Marijke van Warmerdam bij galerie Van Gelder t/m 29 nov.