Voorkeur: Films

A BRONX TALE Innemend regiedebuut van De Niro naar de autobiografische jeugdherinneringen van Chazz Palminteri, die tevens de rol van de door een negenjarig jongetje van een veroordeling geredde gangster vertolkt. Tegenover hem staat De Niro als hardwerkende vader van het nieuwe mafia-protégé'tje. Een genuanceerd portret van een opvoeding in een gezellige en tegelijk gevaarlijke buurt. Amsterdam, De Meervaart (do ma di)

LE BUTTANE Low-budget-film in zwart-wit van Aurelio Grimaldi schetst in reeks losse taferelen liefde en liefdeloosheid in de arbeidspraktijk van een aantal hoeren uit Palermo. Weldadige, vrije, niet-moralistische film in de trant van Pasolini's vroege werk, wekt controversiële waardering. Amsterdam, Kriterion.

CARO DIARIO In autobiografisch drieluik met de structuur van een dagboek vertelt regisseur-hoofdrolspeler Nanni Moretti van zijn omzwervingen: op de brommer door Romeinse buitenwijken, op zoek naar een rustig plekje op een van de Eolische eilanden en van de ene naar de andere dokter om te genezen van een kwaadaardige jeuk. Haarlem, Filmschuur.

CASABLANCA Misschien wel de beroemdste film aller tijden. Cynicus Humphrey Bogart runt tijdens de Tweede Wereldoorlog in Frans-Noord-Afrika een nachtclub, bevolkt door zwarthandelaren, gelukszoekers en vluchtelingen. Daar loopt zijn ex-vriendin Ingrid Bergman binnen met haar nieuwe echtgenoot, een om zijn hulp smekende verzetsstrijder. Amsterdam, Alfa 4.

CITIZEN KANE Evergreen uit 1941, het filmdebuut van Orson Welles, over leven en dood van een krantenmagnaat. Arnhem, Filmhuis (za ma).

CLEAN, SHAVEN Experimenteel debuut van Newyorker Lodge Kerrigan reconstrueert de subjectieve wereld van een schizofrene man, die een kindermoordenaar zou kunnen zijn. De gestileerde vorm van de vertelling laat meer zaken in het midden, zodat de kijker veel zelf moet doen. Overrompelende film bevat enkele zeer schokkende scènes. Nijmegen, Cinemariënburg (vr za nacht).

IL CONFORMISTA In Bernardo Bertolucci's grandioos gefilmd schouwspel van onzekerheden zoekt een Romeinse intellectueel tevergeefs zijn heil in totale aanpassing aan de fascistische samenleving (1971). Utrecht, 't Hoogt 1.

FORGET PARIS De geest van Woody Allen is vaardig over de film die Billy Crystal maakte over het relationele wel en wee van een solitaire basketbalscheidsrechter (Crystal) en een Amerikaanse Parisienne (Debra Winger). Een verrassend scenario, droogkomische dialogen en goede hoofd- en bijrollen zorgen voor meer dan een standaard feelgood movie volgens beproefd Hollywood-recept. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Scheveningen, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Breda, Leeuwarden, Wageningen.

LIVING IN OBLIVION Perfect getimede en af en toe zeer geestige low-budgetfilm van Tom DiCillo over het maken van een low-budgetfilm. Steve Buscemi speelt een B-regisseur die ervan droomt om gelauwerd te worden 'voor de beste film ooit gemaakt door een menselijk wezen'. Hij wordt tegengewerkt door onzekere medewerkers, een onuitstaanbare hoofdrolspeler, en zijn eigen nachtmerries. Amsterdam, Cinecenter; Arnhem, Filmhuis; Zutphen, Luxor.

THE MADNESS OF KING GEORGE Toneelstuk van Alan Bennett dat door Nicholas Hytner met de vaart van de waanzin, ongeforceerd en levendig werd verfilmd. Nigel Hawthorne excelleert als de door een stofwisselingsziekte, met symptomen van verstandsverbijstering gepaard gaande, getroffen Engelse koning in een persoonlijke tragedie van een ruimhartig, verstandig man, die van zijn gezin gescheiden wordt. Amsterdam, The Movies 4; Groningen, Pathé 9; Nijmegen, Cinemariënburg 2; Apeldoorn, De Gigant; Den Bosch, Filmtheater Jeroen.

OJ, VY GOESI! (Vaarwel, ganzen!)In haar hartverwarmende debuutfilm schetst Lidia Bobrova een neo-realistisch beeld van het haar al te bekende milieu van alocoholistische verliezers op het Russische platteland. Een treurig verhaal over drie broers, die tranen in de ogen krijgen, wanneer ze het lied van hun vader horen over de ganzen die het lot van de mens moeten voorspellen. Amsterdam, Rialto.

PROCEDURE 769 Strakke, min of meer objectieve documentaire van Nederlandse debutant Jaap van Hoewijk laat elf getuigen van de executie van een Californische moordenaar in de San Quentin-gevangenis aan het woord. Hun gevarieerde betrokkenheid bij de veroordeelde en zijn slachtoffers veroorzaakt een niet-psychologisch gedefinieerd panorama van meningen en gevoelens over de doodstraf. Groningen, Liga 68 (zo di wo).

REPULSION Tweede film van Roman Polanski (1965) is een nog steeds fascinerende psychothriller over een paranoïde Belgisch meisje (Catherine Deneuve) dat in Londen - letterlijk - de muren op haar af ziet komen. Inventieve oplossingen voor low-budget-problemen halen het beste in Polanski boven. Amsterdam, Desmet (do za zo ma).

SMOKE Een kettingrokende Harvey Keitel is de ideale hoofdpersoon van de complexe maar gemoedelijke film die schrijver Paul Auster en regisseur Wayne Wang maakten over de habitués van een sigarenzaak in Brooklyn. Het pad van Keitel wordt onder meer gekruist door een romancier met writer's block (William Hurt), een zwarte puber in moeilijkheden (Harold Perrineau Jr.) en een aandoenlijke garagehouder met een geraamte in de kast (Forest Whitaker). Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Tilburg, Nijmegen.

VERTIGO Essentiële Hitchcock-thriller uit 1958 behoort tot de meest geciteerde films aller tijden. James Stewart jaagt in mistig San Francisco de schim van deoverleden Kim Novak na en overwint zijn hoogtevrees. Amsterdam, Rialto.

TOT ZIENS Met een bewonderenswaardig oog voor detail maakte Heddy Honigmann een intieme film over de gedoemde liefde van een vrouw en een getrouwde man. Een ingetogen Johanna ter Steege en een sympathieke Guy van Sande geven kleur aan memorabele Hollandse scènes - van een woordeloze vrijage op de fiets tot een bitter-erotisch etentje bij de Chinees. Amsterdam, Kriterion en Cinecenter; Utrecht, Springhaver; Arnhem, Filmhuis (za zo di wo).

EN VERDER Brief Encounter (Utrecht, 't Hoogt 2 (ma); Bullets over Broadway (Sittard, Het Domein); Ed Wood (Gouda, Filmhuis (do vr); IJmuiden, Het Witte Theater; Sittard, Het Domein; Zevenaar, Filmhuis); Heavenly Creatures (Hoorn, Filmhuis); Lamerica (Deventer, Filmhuis De Keizer); Trois Couleurs: Rouge (Veghel, De Blauwe Kei); Wallace & Gromit/ de Aardman Collectie (Maastricht, Lumière; Middelburg, Cinema); Apollo 13 (54 theaters), Batman Forever (Amsterdam, Utrecht, Gorinchem, Elburg, Reuver), Clerks (Zaandam, Purmerend, Filmfestival Groningen), Doornroosje (63 theaters), 101 Dalmatiërs (Assen, Ede, Emmeloord, Enkhuizen, Voorschoten, Sappemeer, Borne), Lang leve de koningin (18 theaters), Pulp Fiction (Amsterdam, Utrecht, Groningen), Reservoir Dogs (Amsterdam).