Vermeer-expositie tijdelijk gesloten

WASHINGTON, 16 NOV. De grote Vermeer-tentoonstelling in Washington is dinsdag gesloten, twee dagen nadat het publiek de werken voor het eerst kon zien. De National Gallery of Art weet nog niet hoe lang het museum dicht blijft. De sluiting houdt verband met de problemen over de Amerikaanse begroting 1995/96. Daardoor zitten honderdduizenden federale ambtenaren thuis.

Op het overzicht hangen 21 van de 34 schilderijen die van de Nederlandse 17de-eeuwse meester bekend zijn. De belanstelling is groot in Washington. De toegang is er gratis, maar bezoekers moeten wel van te voren een ticket reserveren. De eerste twee dagen waren alle kaarten vergeven. De tentoonstelling loopt tot en met 11 februari. Van 1 maart tot en met 2 juni is de tentoonstelling in het Mauritshuis in Den Haag te zien. De kaartverkoop in Nederland is op 1 november begonnen. Tot nu toe zijn via de VVV's en de speciale reserveringslijn van de sponsor de Rabobank (06-8477) 13.000 plaatsen gereserveerd. Via vestigingen van het Nederlands Bureau voor Toerisme in het buitenland zijn 15.000 kaartjes verkocht. De Franse winkelketen FNAC had al 100.000 kaarten voor de Franse markt gereserveerd, daarvan zijn inmiddels 50.000 afgezet. In Den Haag worden 350.000 bezoekers verwacht. In verband met de voorbereidingen van de tentoonstelling zal het Mauritshuis vanaf 6 februari voor het publiek gesloten zijn. In die tijd zal ook een ontvangstpaviljoen in de Hofvijver worden gebouwd.