Verkiezingen president Algerije traag op gang

ALGIERS, 16 NOV. De omstreden Algerijnse presidentsverkiezingen zijn vanochtend, onder het toeziend oog van ongeveer 300.000 politiemannen en militairen, traag op gang gekomen. Pas later op de ochtend begonnen de kiezers, door moslim-extremisten collectief met de dood bedreigd maar door het regime onder druk gezet wel te gaan stemmen, naar de stembureaus te stromen. Gezien de dreigementen en een boycotoproep door de oppositie is de opkomst vandaag van het grootste belang.

Om acht uur vanmorgen werden de stembureaus geopend voor de eerste ronde van de eerste vrije presidentsverkiezingen sinds de Algerijnse onafhankelijkheid. Om kwart voor acht stonden er bij het Lycée Abdel Kader in de kasbah welgeteld drie mensen, twee oudjes in traditionele Berber-kledij en een jongeman. Maar tegen tien uur waren de straten in het centrum van Algiers druk bevolkt. Zowel in de volksbuurten rondom de haven, de kasbah en het fundamentalistische bolwerk Bab el-Oued als in de meer welgestelde wijk Hydra kwamen de kiezers op dat tijdstip in groten getale op. Afgezien van de aanwezigheid van extra agenten en controleposten van het leger bood de stad vanochtend het aanzien van een normale stembusgang.

Het hoofd van het stembureau in het Lycée Abdel Kader, mevrouw Mansouri, had geen twijfel: “Het wordt stampvol”. Het schoolgebouw is een van de vijf stembureaus rond de kasbah en er zijn hier ongeveer 5.000 kiezers geregistreerd. In dit oude stadscentrum was het verboden, fundamentalistische FIS heel sterk vertegenwoordigd.

In het lyceum stemmen de mannen en de vrouwen in aparte lokalen. Meer dan vijftig kiezers brachten vanmorgen al hun stem uit. Samen zijn zij goed voor 20 procent van de geregistreerde kiezers. De overige stemlokalen bieden hetzelfde beeld.

De verkiezingsstrijd gaat tussen vier kandidaten: de anti-fundamentalist Said Sa'adi, de gematigde fundamentalist sjeik Mahfoud Nahnah, die beiden over een serieuze achterban beschikken, de volslagen kansloze intellectueel Nouredine Boukrouh en president Liamine Zéroual. De laatste heeft de steun van het leger en het machtige vakverbond. Zéroual kondigde een jaar geleden deze controversiële verkiezingen aan, volgens de oppositie om zijn regime te legitimeren.

De partijen die bij de parlementsverkiezingen van de jaarwisseling 1991/92 sterk scoorden, het FIS en de vroegere eenheidspartij FLN hebben opgeroepen tot een boycot van de verkiezingen. Moslim-extremistische groepen hebben gedreigd de stembusgang met aanslagen te verstoren en de kandidaten te vermoorden. En ook de kiezers werden door de GIA direct geïntimideerd.

De stembureaus gaan om 19.00 uur dicht. Verwacht wordt dat de definitieve uitslag rond middernacht officieel zal worden bekendgemaakt.

    • Wilfried Bossier