Venetiaan: daders van moorden 1982 niet vervolgen

PARAMARIBO, 16 NOV. President R. Venetiaan laat voor de verkiezingen in mei geen vervolging meer instellen tegen de verantwoordelijken voor de 8-decembermoorden in 1982. Op die dag werden in het Fort Zeelandia vijftien opposanten van het toenmalige militaire Bouterse-bewind omgebracht. Volgens Venetiaan moet het volk de gelegenheid krijgen “om rustig de verkiezingen te houden”.

Venetiaan zei dinsdag in de Nationale Assemblee dat hij is ingegaan op het pleidooi voor verzoening. De regering heeft dat besloten omdat het volk zich in een crisissituatie bevindt en een zwaar economisch aanpassingsprogramma moet doormaken. Bovendien naderen de verkiezingen. “Daarom moeten degenen die roepen om berechting, niet te ongeduldig zijn en te haastig.” De president zei dat niet iedereen blij zal zijn met deze opstelling. Hij denkt dat de angst speelt dat “personen die daarvoor niet in aanmerking mogen komen, in het bestuurlijke centrum komen”.

Het dagblad De Ware Tijd noemt de beslissing logisch. Als in de laatste zes maanden van deze regering tot onderzoek zou worden overgegaan terwijl er in vijf jaren van burgerbewind niets aan gedaan is, wordt de indruk gewekt dat dat de regering een poging doet om op de NDP en haar leider Desi Bouterse in een kwaad daglicht te stellen. Dat zou als een boemerang kunnen werken.