Turkije voor het eerst in eindronde

ROTTERDAM, 16 NOV. Voor het eerst in de geschiedenis van het Turkse voetbal heeft de nationale ploeg zich gekwalificeerd voor het Europees Kampioenschap. In Stockholm hadden de Turken gisteren genoeg aan een 2-2 gelijkspel tegen Zweden. In 1954 was Turkije voor het laatst actief op een internationaal toernooi, het WK in Zwitserland. Behalve Turkije plaatsten ook Roemenië, Frankrijk, Denemarken, Kroatië, Italië, Portugal, Tsjechië, Duitsland, Bulgarije en Schotland zich voor de eindronde van volgend jaar zomer in Engeland. Spanje, Zwitserland, Rusland en gastland Engeland waren al verzekerd van deelname.

Zweden kwam in groep 3 voor eigen publiek twee keer op voorsprong, maar de Turken toonden veerkracht tegen de ploeg die vorig jaar nog als derde eindigde op het WK in de Verenigde Staten. Alexandersson scoorde van dichtbij de 1-0 na voorbereidend werk van spits Dahlin. In de 62ste minuut bracht Sukur met een rake kopbal de ploegen in evenwicht. Nog geen minuut later maakte Petterssen de 2-1. In het slotoffensief van de Turken gleed verdediger Andersson een voorzet van Saglam in eigen doel.

Ook Kroatië debuteert volgend jaar op het EK. In groep 4 bogen de Kroaten tegen Slovenië een achterstand om in een overwinning: 2-1. Topscorer Suker benutte een strafschop. Collega-spits Jurcevic maakte in de 73ste minuut de winnende treffer. Kroatië werd daarmee groepswinnaar, Italië eindigde als tweede en stelde gisteren in Reggio Emilia deelname aan het EK veilig met een eenvoudige overwinning op Litouwen. Bij rust stond het nog 0-0 en floot het publiek de ploeg van coach Sacchi uit. In de tweede helft kwam Italië door een eigen doelpunt van Stonkus op voorsprong. Daarna bepaalde Zola met een onvervalste hattrick de eindstand op 4-0.

In groep 1 plaatste ook Roemenië zich eenvoudig. In Kosice versloegen de bezoekers het al zo goed als zeker uitgeschakelde Slowakije met 2-0. Hagi, bij Barcelona niet meer dan bankzitter, was de uitblinker aan Roemeense kant en maakte in de 68ste het eerste doelpunt. Acht minuten voor tijd kopte Munteanu raak uit een voorzet van Hagi. In dezelfde groep handhaafde Frankrijk moeiteloos zijn ongeslagen status. Zonder de sterspelers Ginola en Cantona won de thuisploeg met 2-0 van Israël. Voor de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de vermoorde Israëlische premier Rabin.

Denemarken liet zich in groep 2 niet verrassen door hekkesluiter Armenië. In Kopenhagen won de Europees kampioen met 3-1. Schjönberg, Beck en Michael Laudrup waren de doelpuntenmakers voor de thuisploeg. Denemarken verzekerde zich met de zesde groepszege van een veilige tweede plaats, achter de superieure en ongeslagen groepswinnaar Spanje. België blameerde zichzelf in Limassol. De ploeg van bondscoach Van Himst, al kansloos voor een EK-ticket, kwam tegen het zwakke Cyprus niet verder dan 1-1. De Belgen keken lange tijd tegen een achterstand aan. Agathocleous opende na ruim een kwartier de score. De Bilde maakte in de 66ste minuut gelijk.

Duitsland nam in groep 7 voor 75.000 toeschouwers in Berlijn revanche op Bulgarije. De twee voorgaande ontmoetingen tegen de nummer vier van het afgelopen WK waren verloren gegaan voor de ploeg van teamchef Vogts. De Duitsers wonnen met 3-1 nadat Stoitsjkov twee minuten na rust de bezoekers met een droge knal op voorsprong had gezet. Aanvoerder Klinsmann (twee keer) en middenvelder Hässler hielpen Duitsland alsnog aan de achtste groepsoverwinning en de Bulgaren daarmee aan hun eerste nederlaag. Beide teams waren vooraf al zeker van plaatsing voor het eindtoernooi. Duitsland ontbrak sinds het eerste EK in 1960 slechts drie keer bij de eindronde. Georgië verloor in de middaguren met 3-2 van Moldavië, Wales speelde met 1-1 gelijk in en tegen Albanië.

Rusland bekroonde de succesvolle kwalificatiestrijd met een overwinning op het al uitgespeelde Finland. In Moskou zegevierde de beste ploeg van groep 8 met 3-1. Radstsjenko, Koelkov en Kiriakov scoorden voor de Russen, die in tien duels ongeslagen bleven. Voor Finland, dat zonder Ajacied Litmanen aantrad, maakte Suominen het enige doelpunt. In dezelfde groep plaatste ook Schotland zich door een eenvoudige zege (5-0) op San Marino, de enige ploeg die in de kwalificatiereeks alle duels verloor. Griekenland versloeg Faeröer met dezelfde cijfers, maar de overwinning was zonder betekenis.

In groep 6 verraste Noord-Ierland de bezoekers uit Oostenrijk. De thuisploeg won in een spectaculaire wedstrijd met 5-3. Oostenrijk verspeelde daarmee de laatste kans op kwalificatie. De tweede plaats van Ierland kwam ondanks een 3-0 nederlaag in en tegen Portugal niet in gevaar.