Technieklessen

Wat wil je later worden? Diepzeeduiker, politie-agent of buschauffeur? Veel kinderen kiezen liever geen technisch vak, want dat is moeilijk, saai, je krijgt er vieze handen van en het wordt ook maar matig betaald. Omdat als het zo doorgaat Nederland binnen een jaar of tien een tekort heeft aan technisch opgeleide mensen zijn er acties gehouden in de hoop dat jongeren voor een technische opleiding zouden kiezen. Dat gebeurde niet en de Nederlandse Ingenieursvereniging NIRIA komt nu met een ander plan. Mensen die in de techniek hun brood verdienen, de ingenieurs, komen zelf voor de klas vertellen hoe leuk hun vak is. Zo legt bijvoorbeeld het hoofd van de beveiliging van de Nederlandse Spoorwegen uit hoe het beveilingssysteem van de NS werkt en mag je ook ter plaatse komen kijken. Een ingenieur van een energie-opwekkend bedrijf laat zien hoe een energiecentrale werkt en in een fabriek waar landbouwwerktuigen worden gemaakt mag je - nadat daar op school lessen over zijn gegeven - mesjes maken voor grasmachines. De gastlessen door ingenieurs komen eigenlijk in de plaats van de technieklessen in de brugklassen van het voortgezet onderwijs. Inl Nederlandse Ingenieursvereniging NIRIA, Postbus 84220, 2508 AE Den Haag. Tel 070-3522141, fax 3521221 (Hans Koevoet (projectcoördinator) en Eveline Roos).

    • Tonny Schoemaker