Seedorf: 'Als je gokt, moet je dat zo goed mogelijk doen'; Noorse doelman: 'Ik keek naar de bal en kon niets meer doen'

ROTTERDAM, 16 NOV. Waar had hij de bal eigenlijk tegen zijn lichaam gekregen? “Ergens waar het niet zo lekker is”, vertelde Clarence Seedorf na de 3-0 tegen Noorwegen met een brede grijns. “Maar die pijn wil ik nog wel incasseren.” Ploeggenoot Youri Mulder noemde later het beestje gewoon bij de naam. “Een lulgoal dus.”

Seedorf was gisteravond dé uitblinker van Oranje en maakte het zo belangrijke eerste doelpunt. “Een gelukje”, noemde de 19-jarige middenvelder van Sampdoria het. “Maar geluk dwing je wel af.”

Hij kreeg in de 49ste minuut de bal in het Noorse strafschopgebied aangespeeld door Ronald de Boer. De pass kwam iets te ver voor hem. Daarom was verdediger Erland Johnson met een, wat houterige, sliding eerder bij de bal dan Seedorf. De Nederlander hield echter niet in. Als beloning voor zijn doorzettingsvermogen kreeg hij de bal tegen zich aan, waarna de bal met een boog over doelman Frode Grodas in het doel verdween.

Meestal gaat zo'n 'klutsbal' naast of over. Deze keer echter niet. “Ik juichte snel, hè. Ik zag 'm er zo ingaan. Dat schat je in”, aldus Seedorf. “Ik probeerde in de baan van het schot te komen. Dat zie ik echte spitsen als Patrick Kluivert en Ronald de Boer ook altijd doen. Die Noor kon die bal maar één kant opschieten. En daar stond ik. Die bal ging er fantastisch in. Als je een gok waagt, moet je dat zo goed mogelijk doen.”

Het kwam goed uit voor Seedorf dat de keeper ver uit zijn doel was gelopen. “Ik zag de bal in mijn richting komen”, legde Grodas, vervanger van de geblesseerde vaste goalie Thorstvedt, uit. “Daarom deed ik een paar stappen naar voren. Toen zag ik dat Johnson bij de bal kon. Het is oké, dacht ik. Maar ineens ging die bal over me heen. Ik keek er naar, maar kon niets meer doen. Het was te laat. Ik stond op maar twee meter afstand. Dat doelpunt verpestte de wedstrijd.” Hij kon toch nog lachen. “Noren lachen altijd.”

Pechvogel Erland Johnson sprak na afloop van een “very lucky goal”. De rossige verdediger bleef er vrij nuchter onder. “Zulke dingen gebeuren nu eenmaal in het voetbal.” Hij stelde dat als de voeten van Seedorf “een paar maten kleiner” waren geweest hij zeker niet had gescoord. De Noor was zich er blijkbaar niet van bewust, dat de ex-Ajacied de terugspringende bal niet tegen de schoen had gekregen.

De 28-jarige Johnson speelt al zes jaar bij Chelsea en is in Londen ploeggenoot van Ruud Gullit. Hij komt uit Moss en dat blijkt uitgerekend ook de plaats waar Nina, de Noorse vriendin van Youri Mulder is geboren en getogen. “Ik heb Johnson daar een paar keer gezien, maar heb hem nooit gesproken.” Mulder was gisteravond invaller, maar werd na afloop toch uitgebreid ondervraagd omdat hij drie minuten voor tijd Oranje definitief in veilige haven bracht.

Hij maakte een pass van Overmars koel af. “Maar ik was natuurlijk niet zo koel”, bekende Mulder. “Je denkt toch van: gaat die bal er wel in? Zulke vrije kansen zijn het moeilijkste. Ik wilde de bal eerst in één keer intikken. Ik zag toen dat ik de tijd had en daarom heb ik 'm toch eerst maar aangenomen. De keeper deed een stap naar voren. Dat was mijn geluk. Ik kon de bal bijna rechtdoor schieten.” Overmars had ook zelf kunnen doorgaan. “Die verdediger (Berg, red) maakte twee passen naar mij toe zodat Youri meer tijd en ruimte kreeg. Dus heb ik het overzicht bewaard.”

Een minuut later scoorde de kleine rechtsbuiten, genietend van de enorme vrijheid in de slotfase, wel zelf. Hij bepaalde de eindstand op 3-0. Overmars pikte de bal op eigen helft op en liep, omringd door drie tegenstanders, zo door naar het Noorse doel. “Ik zag de keeper aarzelend uitkomen, zodat ik diagonaal kon binnentikken.”

Overmars scoort ineens heel makkelijk. Voor Ajax maakte hij dit seizoen al acht competitiedoelpunten. Bij het Nederlands elftal staat hij nu op zes treffers in 27 interlands. De gemiddelden van Seedorf en Mulder liggen veel hoger. Mulder heeft na gisteravond in Oranje drie keer gescoord in vijf wedstrijden, Seedorf vier in zes. “Ik heb in alle vertegenwoordigende elftallen succes gehad”, constateerde de matchwinnaar. In clubverband, eerst bij Ajax en nu bij Sampdoria, gaat het scoren hem veel minder makkelijk af. “Ach, dat komt ook nog wel. Ik heb tijd genoeg.”

    • Hans Klippus