Nerveus hockey breekt vrouwen op tegen Argentinië

ROTTERDAM, 16 NOV. De Nederlandse hockeysters zijn het olympische kwalificatietoernooi in Zuid-Afrika begonnen met een nederlaag. Voor slechts 275 toeschouwers was vice-wereldkampioen Argentinië gisteren met 3-2 te sterk voor het team van bondscoach Tom van 't Hek. De Europees kampioen kreeg in Kaapstad liefst veertien strafcorners, maar Wietske de Ruiter, Marlies Vossen en Dillianne van den Boogaard faalden vanaf de cirkelrand. Tijdens het Europese kampioenschap in juni, waar de Nederlandse ploeg de eerste internationale prijs sinds de wereldtitel in 1990 binnenhaalde, haperde de strafcorner ook al.

Nederland is een van de acht deelnemers aan het elfdaagse toernooi. De bovenste vijf verzekeren zich van deelname aan de Olympische Spelen en scharen zich bij de drie ploegen die zich al hebben geplaatst voor Atlanta: gastland de Verenigde Staten, wereldkampioen Australië en olympisch titelverdediger Spanje. Morgen speelt Oranje de tweede van de in totaal zeven duels. Tegenstander is dan gastland Zuid-Afrika, dat gisteren met 3-0 verloor van Aziatisch kampioen Zuid-Korea. Duitsland won op de openingsdag met 1-0 van China.

De nationale hockeysters speelden gisteren nerveus, slordig en zonder enig zelfvertrouwen. Dat was opmerkelijk, gezien de vorm waarin de ploeg de laatste weken ogenschijnlijk stak. “De normaalste dingen lukten niet, we konden elkaar niet vinden”, zei Vossen, die met de van een blessure teruggekeerde Noor Holsboer het centrale verdedigingsduo vormde. Een verklaring voor het verlies had de Kampong-speelster niet. “We waren misschien gespannen, maar dat gevoel verdween zodra de wedstrijd begon.”

Typerend was het verschil in benadering van de Argentijnse bondscoach Rodolfo Mendoza en bij voorbeeld Ellen Kuipers. Neemt de Nederlandse spits alleen genoegen de eerste plaats, de trainer vertelde na afloop doodleuk dat hij met een vijfde stek tevreden zou zijn. “De bedoeling van dit toernooi is dat vijf ploegen zich kwalificeren voor de Olympische Spelen. Dan is een vijfde plaats toch genoeg, waarom zou je dan eerste willen worden? Volgend jaar in Atlanta wil ik goud winnen.”

Van 't Hek schreef het gebrek aan zelfvertrouwen toe aan de onervarenheid van zijn jeugdige ploeg. “We spelen in tien dagen tijd zeven finales. Met de spanning die daarbij hoort, moet je leren omgaan. Dat kan ik ze niet voordoen. Vrijwel alle speelsters presteerden onder hun niveau. Bij de eerste treffer van Argentinië maakten vier speelsters een fout, dat is ongelooflijk om te zien. Hoe is het te verklaren dat er zoveel mis kan gaan met dit team? Hoewel de teleurstelling enorm is, is een nederlaag tegen Argentinië geen schande. Die ploeg hoort bij de beste in dit toernooi.”

In het duel met Nederland hadden de Zuidamerikaanse vrouwen geen speloverwicht, maar wel steeds een voorsprong. In de vijfde minuut rondde Paula Castelli een solo van Vanina Oneto doeltreffend af. Met een lob passeerde zij doelvrouw Jacqueline Toxopeus nadat de aanvalster twee Nederlandse verdedigsters op het verkeerde been had gezet. Op aangeven van spelverdeelster Florentine Steenberghe maakte rechtermiddenveldster Jeannette Lewin vier minuten later de gelijkmaker. Verder kwam de Europees kampioen niet, de reeks strafcorners ten spijt.

Het Argentijnse team kreeg in totaal drie strafcorners. De tweede was raak. Twee seconden voor het rustsignaal verwerkte Toxopeus een corner van de stick van Magdalena Aicega niet goed. Gabriela Sanchez profiteerde en sloeg de bal uit de rebound binnen: 1-2. Met een hard schot trok Lewin de stand bijna opnieuw gelijk, maar de inzet van de Kampong-speelster belandde op miraculeuze wijze via de lat en de paal terug in het veld.

In de 47ste minuut vergrootte Castelli de voorsprong. Toxopeus beoordeelde een uithaal van Sofia Mackenzie opnieuw verkeerd, waarna Castelli voor de tweede keer doel trof. Invalster Mijntje Donners hield de spanning in de wedstrijd door in de 54ste minuut een strafbal te benutten. Argentinië liet zich echter niet meer verrassen en speelde de wedstrijd rustig uit.

In de voorbereiding op het kwalificatietoernooi verloor het Nederlandse team drie maanden geleden in Laren met 2-1 van Argentinië.