Negen procent meer binnenlandse vakanties

VOORBURG, 16 NOV. Afgelopen jaar hebben meer Nederlanders hun vakantie in eigen land doorgebracht dan in 1994. In de zomer steeg het aantal binnenlandse vakanties met negen procent tot 4,9 miljoen. Het aantal vakanties in het buitenland nam dit jaar af met tien procent tot 7 miljoen.

Dit staat in een rapport van de Stichting Continu Vakantie Onderzoek (CVO), waaraan ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft meegewerkt. Het binnenlands toerisme profiteerde vooral van het mooie weer van de zomer.

Nederlanders zochten in eigen land vooral verkoeling aan de kust en in watersportgebieden. Het aantal vakanties in badplaatsen steeg met bijna 20 procent tot 750.000. In de watersportgebieden namen ze, vergeleken met vorig jaar, met tien procent toe. Ook dit jaar brachten Nederlanders driekwart van hun binnenlandse vakanties door op een camping of in een bungalowpark.

Bij de buitenlandse vakantielanden bleef Frankrijk het populairst met 1,6 miljoen vakanties. Toch is er voor het eerst sinds jaren sprake van een daling van het aantal Nederlanders naar dat land, namelijk met 430.000. Spanje, Duitsland, Oostenrijk en België volgen Frankrijk op afstand. Ook deze landen zagen, in tegenstelling tot Groot-Brittannië en Italië, de groep Nederlandse vakantiegangers afnemen. Met ruim een half miljoen bleef de reeks reizen buiten Europa vrijwel gelijk aan die van 1994.

Nederlanders gaven in het voorjaar en de zomer 11 miljard gulden uit aan vakanties in binnen- en buitenland. Dit is zes procent minder dan in 1994. Volgens het CBS wordt de daling vooral veroorzaakt door de terugval van de buitenlandse vakanties en de groei van die in eigen land. Aan een binnenlandse vakantie gaf men gemiddeld circa 400 gulden per persoon uit, aan een buitenlandse bijna 1.300 gulden.