Martinez worstelt zich in kwartfinale

ROTTERDAM, 16 NOV. Door een moeizame overwinning op Iva Majoli uit Kroatië heeft de Spaanse tennisster Conchita Martinez zich gisteren geplaatst voor de kwartfinales van het WTA Masterstoernooi in New York. Haar volgende tegenstandster is de Nederlandse Brenda Schultz, die zich dinsdag van een plaats bij de laatste acht verzekerde.

Natalia Zvereva uit Wit-Rusland zorgde in de eerste ronde voor een grote verrassing door de als derde gerangschikte Arantxa Sanchez Vicario in drie sets te verslaan.

Het was lang onzeker of Martinez aan de Masters zou deelnemen. Ze is geblesseerd aan haar nek en besloot pas een uur voor de wedstrijd ook daadwerkelijk de baan op te gaan. IJszakken moesten verlichting brengen en een dosis geluk zorgde ervoor dat het niet meteen haar laatste optreden werd.

Conchita Martinez, de nummer twee van de plaatsingslijst, is voor de zevende achtereenvolgende keer aanwezig op de Masters bij de vrouwen. “Ik dacht eigenlijk dat ik hier niets te zoeken had, zoveel pijn had ik”, zei ze nadat ze zich langs de Kroatische tiener had geworsteld.

Martinez verloor de eerste set kansloos met 6-1. Ze wekte de indruk bij elke bal te willen opgeven. Bij 1-4 in de tweede set leek een plaats in de kwartfinales uit het zicht verdwenen, maar geluk bracht voor de Spaanse redding. Dank zij een netbal werd het geen 1-5 en daarna vielen alle ballen plotseling binnen de lijnen. Martinez, die zich bij elke veldwisseling liet behandelen, redde vervolgens in de tiende game nog een wedstrijdbal.

Majoli gaf daarna de strijd op. Martinez won de laatste set met 6-0 en verliet huilend van vreugde de baan.

“Het is moeilijk tegen iemand te spelen die de hele partij nauwelijks op haar benen kan staan en plotseling de geest krijgt”, zei de zeer teleurgesteld Kroatische. Door haar nederlaag blijft Majoli onder de grens van een miljoen dollar aan prijzengeld.

Arantxa Sanchez Vicario verliet met gebogen hoofd het toernooi in New York. De als derde geplaatste Spaanse redde het niet tegen de Witrussische Natalia Zvereva. De dubbelspecialiste verloor de eerste set met 4-6, maar won vervolgens de twee daaropvolgende met dezelfde cijfers.

Zvereva speelt haar volgende partij tegen Gabriela Sabatini, de titelverdedigster. De Argentijnse rekende eenvoudig af af met de Lindsay Davenport.

In de eerste ronde van het dubbelspel is Brenda Schultz gisteravond uitgeschakeld. Zij verloor met haar Argentijnse partner Sabatini in twee sets (6-3 en 6-2) van de Amerikaans-Letse combinatie McGrath/Neiland.