MAPU TOFU

Het bereiden van tofu in combinatie met vlees, vis of schaaldieren en wat groente is zeer gebruikelijk in Chinese keukens. Mapu tofu is zo'n gecombineerd gerecht: blokjes tofu, gehaktballetjes, garnalen en tuinboontjes in een saus van pikante tuinbonenpuree, die naar wens meer of minder pikant kan worden gemaakt. Maar 'heet' moet ze wel zijn die saus zodat de tong nu en dan verkoeling kan zoeken bij de blanko smaak van tofu. De tuinbonenpuree uit pot kan eventueel vervangen worden door gepureerde kikkererwten, op smaak gebracht met zout, cayennepeper en olie.

Voor 2 personen: 1 blok tofu van circa 400 gram, in grote blokjes gesneden

50 gram zeer fijn gemalen varkensgehakt (of rundertartaar)

4 eetlepels zonnebloemolie

4 plakjes geschilde verse gemberwortel, fijngesneden

2 eetlepels cayennepeper

2 eetlepels pikante broad bean sauce (Chines winkel)

1 eetlepel sherry

2 eetlepels lichte sojasaus

3 dl kippebouillon

1 1/2 eetlepel aardappelmeel, tot een papje geroerd

125 gram steurgarnalen, gepeld

100 gram tuinboontjes (diepgevroren)

60 gram lente-uitjes, in stukjes gesneden 1-2 groene Spaanse pepers, in stukjes (zaadjes al dan niet verwijderd)

Leg de blokjes tofu in kokend en gezouten water en schep ze uit de pan als ze boven komen drijven; laat ze uitlekken. Draai van het gehakt kleine balletjes. Verhit de olie in een wok (of in een hapjespan) en fruit hierin al roerend de gember samen met de gehaktballetjes tot het vlees rondom is dichtgeschroeid. Voeg cayennepeper en pikante broad bean sauce toe en roerbak het geheel 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg dan sherry, sojasaus, bouillon, tuinboontjes en de blokjes tofu toe en laat alles 10 minuten koken. Voeg de laatste 3 minuten de steurgarnalen toe. Proef de saus op zout en bind haar met het papje van aardappelmeel tot ze lichtgebonden is. Strooi vlak voor het serveren de lenteuitjes en Spaanse peper(s) over de mapu tofu. Geef er gestoomde witte rijst bij

    • Florine Boucher