Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Macintosh: winst zakt ruim 25 pct

De warme zomer, de zachte herfst en aarzelende consumenten in Frankrijk en België zullen de jaarwinst van detailhandelaar Macintosh (Superconfex, Kwantum, Halfords en Bartels) zeker met ongeveer 10 miljoen doen dalen, zo deelt de raad van bestuur mee. Over 1994 kwam de netto winst uit op 38,5 miljoen, de omzet op 934,2 miljoen gulden. Bij de bekendmaking van de winst van 10,3 miljoen over de eerste helft van dit jaar meldde Macintosh al teruglopende consumentenbestedingen. De relatief zachte herfst heeft de bestedingen in de kledingsector verder doen teruglopen. Verder ontstond in Frankrijk en België, waar Macintosh actief is via ketens als Tonton Tapis en GP Décors, terughoudendheid bij consumenten als gevolg van vrees voor verdere kortingen op de sociale zekerheid en de ambtenarensalarissen. Gezien de voor Macintosh ontstane onzekere situatie op alle belangrijke markten kan ook voor de resterende twee maanden van het jaar geen uitspraak worden gedaan.