'Londen' was op de hoogte van verkoop belang in Nutricia

AMSTERDAM, 16 NOV. Bankiers en beleggingsanalisten in de Londense City wisten begin vorige week al dat het Britse voedingsbedrijf Unigate van plan was zijn belang van 29 procent in het Nederlandse Nutricia te verkopen. Financieel-directeur E. van Veen van Nutricia zegt desgevraagd dat vorige week al voorbereidingen werden getroffen door Unigate om zijn aandelenpakket te verkopen.

Over dat voornemen is in de Amsterdamse financiële wereld grote ophef ontstaan omdat eind vorige week en afgelopen maandag fors is gehandeld in opties Nutricia, terwijl het voedingsconcern pas gisteren het voornemen van Unigate bekend maakte. Onderzoeken naar mogelijk misbruik van voorkennis zijn inmiddels gestart.

Volgens C. Molenaar, directeur van het Delta Lloyd Investment Fund, een grote belegger in aandelen Nutricia, is er “absoluut sprake van voorwetenschap”. Hij heeft vorige week al “vrij sterke geruchten” uit Londen gehoord dat Unigate zijn pakket aandelen zou willen verkopen.

Volgens Van Veen van Nutricia werd hij zondagavond 5 november door zijn collega van Unigate telefonisch van dat voornemen op de hoogte gesteld. In de week die daarop volgde heeft de grootaandeelhouder van Nutricia al banken ingeschakeld die op hun beurt hun beleggingsanalisten aan het werk zetten om onderzoeksrapporten over Nutricia te schrijven.

De Amsterdamse effectenbeurs is afgelopen maandag een onderzoek gestart naar opmerkelijke beurstransacties in Nutricia. De koers is gisteren sterk gedaald en daarvan kunnen beleggers in opties Nutricia geprofiteerd hebben. Het onderzoek van de beurs is begonnen nog voordat Nutricia gisteren bekend maakte dat grootaandeelhouder Unigate haar belang wil verkopen.

De effectenbeurs geen mededelingen doen over onderzoeken naar individuele beursfondsen, maar ingewijden bevestigen dat het controlebureau van de beurs de koersbewegingen en hoge omzetten in Nutricia al sinds begin deze week onder de loep neemt. Dat gebeurt in samenwerking met de afdeling compliance van de EOE-optiebeurs. Gisteren maakte de optiebeurs bekend een onderzoek te zijn gestart naar de handel in Nutricia. Vermoedt wordt dat sommige partijen al op de hoogte waren van het voornemen van Unigate om het Nutricia pakket te verkopen.

Bij grote transacties in de financiële wereld is het gebruikelijk om banken onderzoeksrapporten te laten schrijven over de koopwaar. Van Veen benadrukt dat alleen de top van de banken - die hij overigens niet met name wil noemen - op de hoogte was van het plan van Unigate om te verkopen.

    • Jaco Alberts