Koers Macintosh krijgt klap op rustige beurs

AMSTERDAM, 16 NOV. Op het Damrak bleven de omzetten vanmorgen aan de lage kant, ondanks het nieuwe record gisteravond op Wall Street waar de Dow-Jones voor het eerst in de geschiedenis door de 4900 punten heenbrak. De graadmeter, de AEX-index, noteerde rond het middaguur 460,65 punten, een plus van 1,64 punt.

AMSTERDAM Op de lokale markt betaalden beleggers in Macintosh de prijs voor de lagere winstverwachting, die het detailhandelsconcern gisteren nabeurs publiceerde. Het aandeel kelderde 14 procent in waarde, ofwel in koers 5,90 gulden tot 38,20 gulden.

De obligatiemarkt zette de opgaande lijn voort. De koersen stegen gemiddeld met een dubbeltje. Een winst van drie dubbeltjes was er voor de dertigjarige staatslening met expiratie in 2023. Obligaties zijn volgens een handelaar in trek na de uitspraken van DNB-president Duisenberg dat het begrotingstekort sneller moet dalen. Een snellere daling lijdt tot een lagere financieringsbehoefte en minder nieuwe obligaties waardoor bestaande leningen meer waard worden.

Nutricia maakte vanmorgen met een koerswinst van drie gulden tot 117 gulden vrijwel het gehele verlies goed van gisteren (3,20 gulden). Daarmee lijkt het erop dat het onderzoek naar voorkennis bij de handel in putopties het fonds geen grote schade bezorgt.

Bij de financiële waarden boekte Fortis een koerswinst van 1 gulden op 106,20 en ING van 4 dubbeltjes op 100,40. Gisteren sloot de bankverzekeraar op de recordstand van 100 gulden .

Op de Europese valutamarkten noteerde de Amerikaanse dollar rond het middaguur in Amsterdam 1,5743 gulden, tegen 1,5700 gulden gisteren aan het slot van de handel. De koers van de munt was gisteravond in New York al wat opgelopen en die stijging ging door tijdens de aansluitende handel in het Verre Oosten. Daar was het de sterke vermindering van het Japanse handelsoverschot die de koers opstuwde. Veel stelde de handel echter niet voor. Met de begrotingsperikelen in de VS in het achterhoofd durven handelaren geen grote posities in te nemen.

De Franse frank spint garen bij de bezuinigingen in de sociale sfeer die gisteren werden bekendgemaakt. De frank noteerde vanmorgen 32,500 gulden (per honderd) tegenover 32,4420 aan het eind van de handel gisteren.

NEW YORK De beurs op Wall Street nam gisteren na een aarzelende start voor het eerst in de geschiedenis de 4900-punten grens. De Dow Jones steeg tot 4922,75 punten, een winst van 50,94 punten en opnieuw een slotrecord.

Het record was echter niet echt overtuigend. De omzetten bleven beperkt door de onzekerheid die heerst over de begrotingsperikelen tussen de regering-Clinton en het Congres. De technologiefondsen deden het beter na de verliezen van de voorgaande dag. De belangstelling voor deze sector werd gaande de handel steeds groter en toen de beursindex door een technische weerstandsgrens was gebroken, ging het hard. De handel eindigde op de hoogste stand van de dag.

De dollar zat tegen het einde van de handel in New York op 1,5755 gulden.

TOKIO De Japanse effectenbeurs beleefde vandaag een goede dag. De Nikkei-index van de 225 fondsen ging omhoog met 256,78 punten tot 17.939,52, waarmee de stijging 1,45 procent bedroeg. De handel trok zich op aan de termijncontracten voor de komende maand.