Klokgelui

Er zijn twee soorten van 'lekken', het bekend maken van vertrouwelijke informatie, zo hebben wetenschappers van het ministerie van justitie vastgesteld. Er zijn opzettelijke en onbedoelde lekken. Ze gingen op onderzoek uit nadat het een Kamerlid vorig jaar was opgevallen dat bij politie en justitie flink was gelekt. Onbedoeld lekken kan worden bestreden, menen de wetenschappers. Zo zouden ambtenaren van het ministerie hun bureauladen goed moeten afsluiten. En 'potentiële lekkers' moeten worden getraind hoe ze met journalisten moeten omgaan. Aan opzettelijk lekken - om misstanden in de eigen club aan de kaak te stellen of om redenen van algemeen belang ('klokgelui') - is niets te doen, is de conclusie van de wetenschappers.

Soms stelt een Haags ministerie een onderzoek in hoe minder aangenaam nieuws in de krant is gekomen. Dat levert nooit iets op. Maar dankzij de nieuwe wetenschap is er nu een aardige manier om een verdachte van dergelijke lekken aan te pakken. “Collega, zou je niet eens je bureau afsluiten? Of een mediatraining volgen? Net zoals Nordholt, Sorgdrager, en al die Tweede Kamerleden die maar vragen stellen?”

Het resultaat is voorspelbaar: er wordt nog meer en véél professioneler gelekt. En het 'klokgelui' klinkt voortaan alsof je het in Keulen hoort donderen.

    • Jan Gerritsen