Ken Saro-Wiwa

De Nederlandse regering heeft de executies van negen leden van de Ogoni-stam zwaar veroordeeld. Zij vindt het schandalig dat Nigeria zich niets aantrekt van de wereldopinie en heeft hierom besloten maatregelen te nemen tegen Nigeria. Toen Frankrijk echter kernproeven hield en daarmee blijk gaf zich niets van de wereldopinie aan te trekken, kwam van de regering slechts een zwakke veroordeling en was van maatregelen tegen Frankrijk door haar al helemaal geen sprake. De regering doet klaarblijkelijk aan klassejustitie. Aangezien Frankrijk lid is van de EU en tevens een belangrijke handelspartner is, durft de regering tegen Frankrijk niets in te brengen. Maar als een minder belangrijk land als Nigeria iets verkeerds onderneemt, staat de regering meteen klaar met een veroordeling. Het wordt tijd, dat de regering alle landen gelijk gaat behandelen, zoals het haar ook betaamt. Zij kan onmogelijk de burgers oproepen iedereen gelijk te behandelen, als zij dit zelf niet doet.

    • Dirk Stuffken