Israelische politie pakt studente op in samenzwering tegen Rabin

TEL AVIV, 16 NOV. De Israelische politie heeft gisteren de 20-jarige rechtenstudente Margalit Har-Shefi uit de nederzetting Beit-El gearresteerd op verdenking een hoofdrol te hebben gespeeld in de samenzwering die leidde tot de moord op premier Yitzhak Rabin. Zij is in voorlopige hechtenis genomen, nadat ze eerder door de politie gedurende twee dagen was verhoord en weer vrijgelaten.

Evenals de daadwerkelijke moordenaar, Yigal Amir, studeert Margalit Har-Shefi aan de Bar-Ilan universiteit bij Tel Aviv, waar de samenzwering tegen Rabin schijnt te zijn begonnen. Yigal en Margalit waren volgens de vader van de studente “vrienden en niet meer dan dat”, waarmee hij een romantische verhouding tussen het tweetal uitsloot. Haar oom, rabbijn Benni Allon, is een van de leidende figuren in de Zu Artseinu (Dit Is Ons Land) beweging, die met het blokkeren van wegen en andere acties vóór de moord op Rabin protesteerde tegen de vredespolitiek van diens regering.

Uit een vanmorgen gepubliceerd vraaggesprek in het blad Yediot Ahronot blijkt dat de Shin-Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst, vijf maanden voor de moord op Rabin was gewaarschuwd dat er op de Bar-Ilan universiteit werd gesproken over het vermoorden van de premier. Yigal Amir vertelde toen aan Hila Frank, eveneens een studente aan deze universiteit, dat “Rabin moet worden vermoord”. Zij gaf deze informatie door aan een vriend die de Shin-Bet inlichtte zonder de naam van Amir te noemen. Tot verbazing van deze vriend had de Shin-Bet geen bijzondere belangstelling voor de naam van de potentiële moordenaar.