Hyena

Tijdens het doornemen van wat 'oude' wetenschapsbijlagen viel mij een stukje op, over agressief gedrag bij vrouwelijke dieren (19-10-'95). Hierin schrijft Marion de Boo dat de gevlekte hyena, vrij ver ontwikkeld en groot bij de geboorte, door een zeer nauw geboortekanaal ter wereld komt, waarbij moeder en kind nogal eens het loodje leggen. Tot zover niets aan de hand. Maar volgens De Boo is dit geboortekanaal niet de vagina maar de clitoris! De clitoris is bij hyena's weliswaar zeer lang (namelijk even lang als de penis van de mannelijke dieren; deze heeft bij beide seksen een signaal-functie) maar is verder hetzelfde als bij mensen en andere zoogdieren. Het orgaan bestaat voornamelijk uit een zwellichaam (dat bij grotere doorbloeding voor een erectie zorgt) waar geen kanaal doorheen loopt.

    • Jolanda de Vries