Huis in VS komt met compromis begroting

WASHINGTON/OSAKA, 16 NOV. Het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten heeft vanmorgen vroeg een begrotingsvoorstel aangenomen met de bedoeling om de stilgelegde overheidsdiensten weer aan het werk te kunnen laten gaan. De wetgeving is aangenomen op voorwaarde dat president Clinton, die twee eerdere begrotingsvoorstellen met een veto trof, akkoord gaat met het wegwerken van het begrotingstekort binnen in zeven jaar.

Of Clinton daarmee instemt was vanochtend nog maar zeer de vraag. Nog voor het voorstel was aangenomen, had Clinton al gedreigd opnieuw een veto uit te spreken. Terwijl de Republikeinen nog werkten aan een cmpromis, zei Clinton van de plannen al dat deze vragen om “een niveau van ingrepen in de medische zorg en in de programma's voor de ouderen en de armen, in het onderwijs, in het milieu, die ik allemaal verwerpelijk vind.” In een interview met het televisiestation CBS zei Clinton de plannen van de Republikeinen te zullen tegenhouden, ook als het “90, 120 of dagen” vergt.

Clinton heeft gisteren een reis naar Japan afgezegd, om in Washington nauw betrokken te kunnen blijven bij strijd met het Congres over de financiering van het overheidsapparaat en de terugdringing van het begrotingstekort. Clinton had in Japan zullen deelnemen aan een bijeenkomst van de landen van de APEC, de organisatie voor economische samenwerking in Azië en de Stille Oceaan, in Osaka. Hij had zullen doorreizen naar Tokio voor een officieel staatsbezoek, waarbij hij ook de keizer zou ontmoeten.

Clinton heeft vice-president Gore gevraagd hem te vervangen bij de APEC. In Osaka zal hij mogelijk een gesprek hebben met de Japanse premier Murayama, maar het staatsbezoek is nu voor dit jaar van de baan.

De Japanse premier Tomiichi Murayama zei vanmorgen dat de afgelasting van het bezoek van de Amerikaanse president Bill Clinton “betreurenswaardig” is. “Maar ik neem aan dat er niets aan te doen is.” Clinton zou Japan bezoeken om deel te nemen aan de informele ontmoeting van regeringsleiders van de Asia Pacific Economic Cooperation (APEC) komende zondag en voor een top-ontmoeting op maandag met de Japanse premier.

De reis van de Amerikaanse president had de bedoeling de goede betrekkingen met Japan te bevestigen, nadat de Amerikaanse militaire aanwezigheid in het land de afgelopen maanden opnieuw sterk ter discussie is komen te staan. De directe aanleiding daarvoor is de verkrachting van een Japans schoolmeisje van 12 door drie Amerikaanse militairen, begin september, die tot grote demonstraties aanleiding heeft gegegeven.