GOODS

Een deel van de Goods-collectie is va 19 nov te zien op de expositie In Meervoud in het Kruithuis in Den Bosch. Inl Miracles, Prinsengracht 218, Amsterdam 020-6385908.

Er zijn in Nederland veel goede vormgevers en veel goede produktiebedrijven; ze weten elkaar alleen niet te vinden. Meubel- en lampenfabrieken geven ontwerpers vaak nul op 't rekest, omdat zij, bijvoorbeeld, de goede spuitgietmachine niet in huis hebben. Maar elders kan 't benodigde kunststofonderdeeltje misschien wel gemaakt worden. Aldus Frank Blom van Miracles. “En dus blijven veel ontwerpers uit teleurstelling in hun schuurtjes en kelders knutselen en wordt de markt overspoeld met 'ideetjes'. Leuk, maar vaak erg eenvoudig en van mindere kwaliteit. Miracles vormt de schakel tussen vormgever en producent.

“Wij zoeken met de ontwerper potentiële producenten - er is genoeg expertise in het land - en gaan dan met de techneuten om tafel zitten. Zodat we op een volwassen manier en grootschaliger een goed produkt op de markt (dat is, de betere interieurzaak en galeries) kunnen zetten. 'Goods' heet de collectie, die onder meer de Krulstoel van Ronald Costeris, vazen van Paul Alexander Linse, kommetjes van Vincent de Rijk (die ook aangekocht zijn door het Museum of Modern Art in New York), en een lamp en vloerkleeed van Edward van Vliet bevat. Het zijn uiteenlopende produkten, maar de rode draad is oorspronkelijkheid, eenvoud (“we houden van de kunst van het weglaten: (vorm)eigenschappen zitten in het produkt, niet in de rommel eromheen zoals een gedraaid pootje, of een rand franje”), en duurzaamheid.