Gestolen kerststuk op de schouw

Bloemisten zijn volop bezig met het maken van kerstversiering. Ze gebruiken daarvoor takken van heesters als gagel en skimmia. Vooral dieven leveren deze takjes aan, gestolen uit voortuinen.

RUCPHEN / DRUNEN, 16 NOV. De telefonist op het politiebureau van het Brabantse Rucphen is heel beslist. “Skimmia's? Schei uit, die pikken ze hier volop. Er is zelfs een vrij grote groep mensen die er zijn boterham mee verdient.”

Zijn chef, A. van den Bergh, vindt die uitspraak “wat gedurfd”. “Zo erg is het ook weer niet. Maar het is wel populair. Het brengt lekker op, dat stelen. Noem het maar een mooie bijverdienste.” Kenners zeggen dat een bloemist in dit jaargetijde voor een flinke volwassen plant “grif 125 tot 150 gulden” betaalt.

Op het politiebureau van Rucphen neemt men aan dat de gebruikelijke stroom aangiften van diefstal binnenkort op gang komt. “Zoals elk jaar”, vervolgt Van den Bergh, “het is pas half november. Zoals u weet zijn de rooftochten in andere dorpen al begonnen, de eerste meldingen zijn binnen.”

Hij doelt op Drunen, waar enkele bewoners vorige week hun skimmia's misten. Eergisteren sloegen de dieven opnieuw toe in het Noordbrabantse dorp. Op vijf plaatsen. “Haast elke dag is het in onze gemeente raak”, vertelt politiechef T. van Boxtel. “Thuis heb ik een prachtige skimmia met een doorsnee van een halve meter. In de achtertuin. Stond hij aan de voorkant, dan was hij al lang weg geweest.”

Supersnel en handig hanteren de ongenode gasten 's nachts de schop of de heggeschaar. In sommige gevallen gebruiken ze zelfs auto's meent eigenaar Ch. van Rodolf van bloembinderij Vlijtig Liesje in Zundert. “Ongelooflijk! Ze binden een touw om de plant, maken dat vast aan de trekhaak en trappen even flink op het gas. Weg is de plant.”

De rovers slaan met name in Brabant hun slag, hoewel ze in het verleden ook in Nieuwkoop en Boskoop actief waren. Beheerder M. de Jong van de heemtuin in Rucphen begrijpt wel waarom de plant zo populair is. “Enerzijds omdat de skimmia, die zo'n 25 jaar geleden is geïmporteerd uit Japan, zo mooi is. Zijn rood-bruine bloemen, die knop van anderhalve centimeter, zijn een lust voor het oog. Het blad blijft 's winters groen. Anderzijds levert hij veel op, dat telt natuurlijk het zwaarste. Sommige mensen handelen in skimmia's, die zijn eerlijk. Ze bellen bij mensen aan en vragen of ze de plant mogen knippen. Tegen betaling, of ze zetten een kleine struik terug. Een plant is veel waard. Minimaal een kwartje per takje, dat tikt aan bij zo'n hele grote.”

De Jong was vorig jaar slachtoffer van een roof in zijn heemtuin. Vlak bij het vennetje van het terrein verdween in een novembernacht een aantal gagelstruiken. “Gagel is tegen Kerstmis ook heel geliefd bij de bloemisten. Deze inheemse dwergplant - hij komt alleen voor op lichtzure veen- en zandgronden in Brabant en het oosten - verliest zijn blad, maar is gedroogd heel goed bruikbaar voor kerststukjes”, aldus De Jong. Hij vertelt dat de jacht op gagel weer in trek komt. “Onder Zundert, op het natuurgebied de Oude Buissense Heide, groeit de struik sinds kort weer. Er zijn mensen betrapt die hem stalen. Die lui waren zelfs helemaal uit Groningen gekomen! Er is ook een man uit 't Heike (Sint Willebrord) gepakt: hij kreeg van de rechter een boete van 800 gulden. En hij moest 2.500 gulden schadevergoeding betalen. Zo kun je zien wat het oplevert.”

Nadat zijn eigen gagelplanten waren ontvreemd, was de beheerder van de heemtuin zo woedend dat hij prompt privé-actie ondernam. Op het prikbord van de basisschool in Rucphen hing hij een briefje met de tekst: 'Koop dit jaar geen kerststukjes'. De Jong: “Je kunt in de huiskamer toch niet vrede op aarde gaan zingen, terwijl er een geheeld kerststukje op de schouw staat? De politie? Ach meneer, de meeste dieven kennen ze, neem dat van mij aan. Maar kennen is iets anders dan betrappen.”

Politiechef Van den Bergh beaamt dit. “Pas nog hebben we iemand aangehouden met een bestelbus met een serie skimmia's. Maar hoe bewijs je dat die van diefstal afkomstig zijn?” Ook in Drunen is nog geen enkele skimmia-dief opgepakt. “Het is heel, heel moeilijk”, zegt operationeel chef Van Boxtel van de politie aldaar.

Eigenaar Van Rodolf van bloembinderij Vlijtig Liesje in Zundert zegt de skimmia's nooit te hoeven kopen. “Nee, nee, ik wil ze niet van helers. Er staan er wat in mijn achtertuin, de rest krijg ik van vrienden en kennissen. Zij geven die struiken liever aan mij dan dat ze worden gestolen.”

    • Guido de Vries