Europese Commissie doet inval bij chemie

ROTTERDAM, 16 NOV. Functionarissen van de Europese Commissie hebben begin deze week invallen gedaan op de hoofdkantoren van twintig chemiebedrijven, waaronder BASF, Hoechst, DSM en Shell-dochter Montell. De Commissie verdenkt de bedrijven van illegale kartelactiviteiten.

In negen lidstaten, waaronder Nederland, wordt onderzocht of chemiebedrijven concurrentiebeperkende afspraken hebben gemaakt die indruisen tegen de Europese regelgeving. Specialisten op het gebied van de mededingingswetgeving vermoeden dat het onderzoek van de Commissie is gericht op illegale prijsafspraken tussen de grote Europese producenten van plastics. De Europese Commissie heeft daartegen al eerder actie ondernomen.

Volgens het Duitse BASF heeft de Commisie willen 'testen' of chemiebedrijven Artikel 85 van het verdrag van de Europese Unie hebben geschonden. Dit artikel verbiedt het maken van afspraken over vaste prijzen, marktaandelen en andere overeenkomsten die de onderlinge concurrentie beperken. Het Nederlandse chemie-concern DSM en Shell- dochter Montell bevestigden vanmorgen dat een delegatie van de Commissie op bezoek is geweest.

De Europese Commissie heeft in haar strijd tegen illegale afspraken in de chemische industrie enkele nederlagen achter de rug. In april van dit jaar annuleerde het Europese Hof van Justitie in eerste aanleg boetes van in totaal 37 miljoen ECU (ongeveer 75 miljoen gulden) die de Europese Commissie 17 chemiebedrijven in 1989 had opgelegd. In juni vorig jaar verloor de Commissie een vergelijkbare zaak voor het Hof.

De invallen kunnen worden geïnterpreteerd als een indicatie dat de Commissie de oude zaken, waarin procedurefouten zijn gemaakt, als verloren beschouwt en de procedure volledig opnieuw wil starten.