Belastingsschandaal president Noorse bank

OSLO, 16 NOV. De president van de centrale bank van Noorwegen, Torstein Moland, heeft gisteren zijn functie tijdelijk neergelegd. De Noorse fiscus onderzoekt een affaire waarbij hij betrokken is.

“Ik heb een schoon geweten, maar mijn geloofwaardigheid is in twijfel getrokken”, zei Moland tijdens de persconferentie waar hij zijn besluit bekendmaakte. “Ik vind het moeilijk mijn functie als gouverneur van de centrale bank op een bevredigende manier uit te oefenen. Daarom treed ik tijdelijk terug tot de zaak afgehandeld is.” De vice-president van de bank, Kjell Storvik, neemt tot die tijd zijn functie waar.

Moland, die in januari 1994 aantrad, is met honderdvijftig andere Noren onderwerp van een onderzoek van de belastingdienst in Oslo naar het overtreden van de belastingwetgeving in 1990. Morland was toen directeur van een papier- en bosbouwonderneming. Het betreft een investering in het bedrijf Airbus A320 KS van negentigduizend kroon (teeëntwintigduizend gulden). Morland zou een geheime afspraak hebben gemaakt over het recht de gekochte aandelen in het bedrijf terug te verkopen, waardoor het werkelijke risico van de investering nihil was. Een speciale belastingregeling die Morland kreeg, zou daardoor niet op de investering van toepassing zijn. Hij moet daarom de terugbetaalde belasting plus vijfenveertig procent terugbetalen.

De Noorse minister van financiën, Sigbjörn Johnsen, zei in een verklaring het besluit van Morland om tijdelijk terug te treden, te accepteren. Johnsen stond zwaar onder vuur toen hij bijna twee jaar geleden Morland benoemde terwijl de belastingkwestie nog niet was opgelost. De Noorse oppositie, die vorig jaar al een motie van wantrouwen tegen de regering wilde indienen, wil dat Morland ontslag neemt als hij daadwerkelijk schuldig wordt bevonden en de boete moet betalen. Het linkse minderheidskabinet was gevallen als Morland niet was teruggetreden, zei een woordvoerster van de oppositie.

Volgens een valutahandelaar in New York wordt de Noorse kroon nu als een onveilige munt gezien. “Sommige cliënten hebben op basis van dit nieuws hun kronen verkocht. Dat doen ze niet voor de lol.” (AP, Reuter)