Aantal heenzendingen slinkt door cellenbouw

DEN HAAG, 16 NOV. Het aantal personen dat Justitie naar huis stuurt wegens het cellentekort daalt. Dit blijkt uit de kwartaalcijfers die het departement vandaag bekend heeft gemaakt.

Tot en met september van dit jaar werden 2.897 verdachten van een strafbaar feit heengezonden wegens het cellentekort in de huizen van bewaring. In het derde kwartaal waren dat er 722, waarmee Justitie terug is op het niveau van 1993. Bij de heenzendingen gaat het om verdachten die in preventieve hechtenis zouden moeten zitten. Zij krijgen op een later moment een dagvaarding aan huis.

Vorig jaar werd een recordaantal van 5.316 verdachten heengezonden. Volgens een woordvoerder van het departement verwacht minister Sorgdrager dat dat aantal dit jaar lager zal uitvallen. Hoeveel precies, kan Justitie nog niet zeggen. In het vierde en het eerste kwartaal van elk jaar stijgt het aantal heenzendingen over het algemeen. Volgens Justitie heeft dat onder meer te maken met het fenomeen 'wintercriminaliteit'. “In de herfst en de winter is het vroeger donker en gaan meer inbrekers op pad”, aldus de woordvoerder. Harde cijfers bestaan hiervoor overigens niet.

De dalende trend van het aantal heenzendingen is een gevolg van de uitbreiding van de celcapaciteit. Dit jaar worden 1.400 nieuwe cellen gebouwd. Volgend jaar komen daar in vijf nieuwe inrichtingen nog eens 1.500 cellen bij. In 1997 komen bovendien duizend plaatsen beschikbaar voor de grote steden.