AANSCHUIFAVOND TAFELEEN

Om 7.40 uur zijn we de laatsten van de 19 (betalende) gasten die op de gok komen kijken wat de dis schaft bij 'Aanschuifavond Tafeleen'. Niet aan eten - dat blijkt uitstekend te zijn - maar aan gezelschap. De eerste ogenblikken staan we opgelaten de regen van ons af te schudden terwijl de overigen staan te wachten aan weerszijden van de lange tafel met zijn blinkend witte tafelkleed, borden, glazen, en een rij kaarsen in kandelaars. Handen schudden, namen uitwisselen. Het publiek is ouder, beter gekleed, schuchter. Men is getweeën of gedrieën. Margot, die bedient, legt uit dat er een speciaal wijnaanbod geldt in combinatie met onze vier gangen. We houden voor het laatst die avond allemaal onze mond.

'Tafeleen' is niet bedoeld voor mensen die zich uitsluitend willen laten bedienen en vermaken. De ruimte is krap, de akoestiek rampzalig, maar de lange tafel en het ritueel van samen lekker eten oefent een krachtige samenbindende werking uit. Na onze tweede gang vereisen de huisregels een stoelendans: de vrouwen blijven zitten, de mannen roteren. Het 'wat doe je?' begint van voren af aan, dit keer geolied door alcohol en eerste oefening. Voor het dessert komt kok Wendy uit haar ondergrondse keuken het welverdiende applaus oogsten. Opnieuw tijd om van plaats te wisselen. Elke 'aanschuifavond' is anders, zegt een vriend van Margot tegenover ons. Dit is zijn derde. Hij vindt het vanavond kalmpjes. Maar om middernacht hebben we toch al met vier onbekenden gepraat met wie het klikte. Als we elkaar ooit weer tegenkomen, zullen we herkennend glimlachen. Geen slecht resultaat. Aanschuifavond op vrijdagen. Tafeleen, Hartenstraat 32, Amsterdam. De tafel kan ook gehuurd worden voor een maal met 15 of meer personen van eigen keuze, prijs ƒ 55 pp. Inl en res 020-6263678.