Aandeelhouders Haflund tegen fusie met Ivax

MIAMI, 16 NOV. De fusie tussen de Noorse fabrikant van medische produkten, Hafslund Nycomed, en zijn Amerikaanse branchegenoot Ivax gaat niet door. De aandeelhouders van Hafslund zijn tegen. Hafslund zegde de overeenkomst met Ivax af, omdat het bedrijf verwachtte geen vertrouwen te krijgen van tweederde van zijn aandeelhouders, aangevoerd door twee Noorse pensioenfondsen. De twee bedrijven zijn nu overeengekomen een strategische alliantie te vormen en licenties te delen. Hierdoor zou het voordeel dat door de fusie ontstond, volgens de bedrijven nagenoeg niet in gevaar komen. De bedrijven kondigden hun fusie op 18 oktober aan. Hafslund is de grootste producent ter wereld van contrastvloeistoffen voor röntgenfoto's. Ivax is de grootste fabrikant van generieke medicijnen (goedkope middelen waarvan de octrooien zijn verlopen). Gezamenlijk zouden de ondernemingen een omzet van 2,5 miljard dollar hebben gehad. Volgens de nieuwe overeenkomst willen de ondernemingen een deel van de produkten van Ivax afzetten via Hafslunds distributie- en marketingorganisaties in Europa. De aandeelhouders van Ivax zouden een meerderheidsbelang hebben gekregen in de nieuwe onderneming van 54 procent. (AP)