WTO: handel in de wereld groeit ook dit jaar weer fors

GENÈVE, 15 NOV. Het volume van de wereldhandel zal dit jaar met acht procent groeien. Dat blijkt uit berekeningen die de Wereldhandelsorganisatie (WTO) gisteren in Genève heeft gepubliceerd.

Vorig jaar steeg het handelsvolume met 9,5 procent, wat toen de hoogste groei in twintig jaar was. De waarde van de wereldhandel bedroeg in 1994 vier biljoen dollar, een toename van dertien procent. “De cijfers zijn nog altijd indrukwekkend,” zei de algemeen directeur van de WTO, Renato Ruggiero. De WTO verwacht dat de groei volgend jaar licht afvlakt.

De globalisering van de wereldeconomie heeft een positief effect, aldus het WTO-rapport. Regeringen moeten daarom innovatie en specialisatie steunen, in plaats van het belemmeren van de economische integratie. Uit het rapport blijkt dat ontwikkelingslanden die hun markten hebben opengesteld, sneller groeien dan Derde-Wereldlanden die dat niet hebben gedaan. Handelsbelemmeringen in de geïndustrialiseerde wereld hebben de economische groei belemmerd.

De handel in de ex-communistische Europese landen “aanzienlijk” toegenomen, met 24 procent alleen al in de eerste zes maanden van dit jaar, aldus Ruggiero. De landen in Zuidoost-Azië hebben hun importen met circa dertig procent zien stijgen, terwijl de export daar toenam met 28 procent. Deze twee regio's waren volgens Ruggiero in 1994 de meest dynamische. De trend heeft zich volgens hem in het eerste halfjaar van 1995 voortgezet.

De WTO-topman ziet voor Afrika “een bemoedigend element” in de geschatte handelsgroei dit jaar van drie procent. Het aandeel van dit continent in de wereldhandel is daarentegen ook dit jaar verder afgenomen.

De Verenigde Staten stonden ook in 1994 weer aan de top van de grootste exportlanden. De VS hebben een waarde-aandeel in de wereldhandel van 12,2 procent, ofwel 512 miljard dollar. Op de tweede positie ligt Duitsland, met een aandeel van 10,1 procent (424 miljard dollar). Daarna volgen respectievelijk Japan, Frankrijk en Groot-Brittannië. Maar als geheel is de Europese Unie de grootste exporteur ter wereld. De vijftien grootste handelslanden, de grootste OESO-landen en de Aziatische tijgers, nemen ruwweg zeventig procent van de totale wereldhandel in zowel goederen als diensten voor hun rekening.

De toetreding van China tot de WTO wordt volgens Ruggiero nog door vele obstakels belemmerd. Op 7 en 8 december hervat China de onderhandelingen met de WTO in Genève. (DPA)