Voetbalbond straft Zwitserse arbiter

ROTTERDAM, 15 NOV. De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de Zwitserse scheidsrechter Kurt Röthlisberger (44) voor drie maanden geschorst. Hem wordt verweten dat hij zijn status als internationaal scheidsrechter heeft misbruikt bij zijn pogingen een zetel in het Zwitserse parlement te krijgen.

De scheidsrechterscommissie van de FIFA nam de maatregel na een bijeenkomst in Praag. “We zijn tot de conclusie gekomen dat Röthlisberger zijn positie als FIFA-scheidsrechter voor politieke doeleinden heeft gebruikt. Dat is in strijd met artikel twee van de statuten van de bond”, aldus een verklaring. Röthlisberger zou tijdens een verkiezingscampagne een foto van zichzelf in officieel FIFA-uniform met het logo van zijn politieke partij naast het bondsembleem hebben verspreid.

De schorsing duurt tot 12 februari volgend jaar. De Zwitserse voetbalbond mag zelf bepalen of de straf ook voor de nationale competitie geldt.

Röthlisberger kwam ook vorig jaar in opspraak. Tijdens de eindronde van het wereldkampioenschap in de Verenigde Staten werd hij naar huis gestuurd nadat hij had toegegeven dat hij België in de wedstrijd voor de tweede ronde tegen Duitsland een strafschop had moeten geven. Hij was tot die conclusie gekomen na het bekijken van televisiebeelden. De Duitsers wonnen met 3-2. “Hij heeft toegegeven een fout te hebben gemaakt”, zei algemeen secretaris Sepp Blatter van de FIFA destijds. “Hij weet dat dat het einde voor hem in dit toernooi betekent.”

Een van de hoogtepunten in de loopbaan van Röthlisberger was het leiden van de finale om de Europacup voor landskampioenen tussen Olympique Marseille en AC Milan in 1993.

Juan Jose Bellini, de voorzitter van de Colombiaanse voetbalbond, is door de geheime dienst opgepakt. Hij wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen. Bellini werd in Cali gearresteerd op last van het openbaar ministerie. Volgens de aanklacht is hij ook als stroman opgetreden voor het cocaïne-kartel in Cali.

Bellini onderhoudt vriendschappelijke en zakelijke contacten met de drugsmafia. Hij is bevriend met Jose Santacruz, de derde man in het drugskartel van Cali. In de jaren zeventig was hij bestuurslid van de club America, waarvan de broers Rodriguez Orejuela, leiders van het drugskartel in Cali, de eigenaars waren. (Reuters)