Vijftien landen strijden om twaalf plaatsen; Pas vier landen zeker van deelname aan EK-voetbal

ROTTERDAM, 15 NOV. Nederland, Noorwegen en Tsjechië zitten in de spannendste groep in de aanloop naar de Europees kampioenschap voetbal in Engeland. Alle drie de landen kunnen vandaag nog de eerste plaats halen, alle drie lopen ze nog de kans op uitschakeling.

Vandaag staan in de acht kwalificatiegroepen de laatste negentien duels op het programma. Tot nog toe zijn pas vier landen zeker van deelname: gastheer Engeland, Spanje, Rusland en Zwitserland. Voor de overige twaalf plaatsen in het toernooi, van 8 tot 30 juni, komen nog vijftien landen in aanmerking: Roemenië, Frankrijk, Denemarken, Turkije, Kroatië, Italië, Noorwegen, Tsjechië, Nederland, Portugal, Ierland, Oostenrijk, Bulgarije, Duitsland en Schotland. Afgezien van prestige staat veel geld op het spel. De zestien deelnemers kunnen ruim negentig miljoen gulden verdelen tijdens de eindronde, waarvan tien miljoen voor de winnaar.

Spanje was kampioen in 1964, Rusland vier jaar eerder bij de ouverture van het Europees kampioenschap. Op Oranje na, dat nog een lange weg heeft te gaan, zijn ook de overige EK-winnaars dichtbij plaatsing: Italië (1968), Duitsland (1972 en 1980), Tsjechoslowakije (tegenwoordig Tsjechië, 1976), Frankrijk (1984) en titelhouder Denemarken.

In sommige groepen is alleen nog interessant wie groepswinnaar wordt. Zo is Zwitserland al zeker van plaatsing, maar kan Turkije de eerste plaats nog halen door in Zweden te winnen. Interessant is de topper in groep zeven tussen Duitsland en Bulgarije in Berlijn. De Oosteuropeanen wonnen verrassend de laatste twee onderlinge duels, waaronder de kwartfinale van het WK van vorig jaar, en hebben nu aan een gelijkspel genoeg.

Bondscoach Penev zei in het trainingskamp in Oostenrijk: “Als meneer Vogts denkt dat we bang zijn voor het Duitse team, dan overschat hij zichzelf schromelijk. Wij hebben sinds het WK van 1994 in de Verenigde Staten voortdurend onze klasse bewezen en laten zien dat we met de Duitsers meekunnen.”

Frankrijk heeft in groep 1 het voordeel dat het thuis tegen Israel veel later mag aftrappen dan concurrent Roemenië in de uitwedstrijd tegen Slowakije. Tot woede van de Roemenen, die officieel protesteerden bij de UEFA wegens competitievervalsing. De UEFA wees de klacht af, hetgeen te maken had met uitzendtijden op televisie. De Fransen willen overigens wel revanche nemen op de al uitgeschakelde Israeliërs, die in de kwalificatie van het laatste WK voor een verrassing zorgden door met 3-2 te winnen in het Parc des Princes. De landen nemen vanavond vooraf een minuut stilte in acht ter nagedachtenis aan de vermoorde premier Rabin.

Als landen gelijk eindigen in punten, zijn de volgende criteria beslissend voor de volgorde: 1. Aantal punten in de onderlinge wedstrijden. 2. Doelsaldo in de onderlinge duels. 3. Uitdoelpunten in de onderlinge duels. 4. Als 1 tot en met 3 geen beslissing brengen, dan gelden de resultaten in alle kwalificatieduels. 5. Sportiviteit. Zover zal het overigens niet komen.

Van de acht nummers twee wordt een aparte klassement opgemaakt. Hierbij tellen alleen de onderlinge resultaten van de eerste vier landen uit elke groep. Verder gelden dezelfde regels als hiervoor omschreven. De beste zes nummers twee gaan naar Engeland, zeven en acht spelen op 13 december in Liverpool een beslissingswedstrijd.

Nederland eindgt bij een zege op Noorwegen met acht punten in het speciale klassement en dat is betrekkelijk weinig. Vandaar dat een beslissingswedstrijd in dat geval vrijwel zeker is, met Ierland of Oostenrijk als meest waarschijnlijke tegenstander.

Een gecomprimeerd overzicht van de stand van zaken: Groep 1: Roemenië (18 punten) en Frankrijk (17) zijn zeker van de eerste en de tweede plaats. Als de Roemenen verliezen in Slowakije, heeft Frankrijk tegen Israel genoeg aan een gelijkspel voor de eerste plaats. De Roemenen moeten dan vrezen voor een extra duel. Groep 2: Spanje is al eerste. Denemarken is bij een gelijkspel tegen Armenië zeker van een plaats bij de beste zes nummers twee. Groep 3: Zwitserland is zeker geplaatst, ook als Turkije wint van Zweden. Turkije is ook bij een gelijkspel zeker. Groep 4: Kroatië en Italië zijn vrijwel zeker van deelneming aan de eindronde. Kroatië mag waarschijnlijk zelfs verliezen van buurland Slovenië. Italië heeft genoeg aan een gelijkspel tegen Litouwen. Op grond van het onderlinge resultaat is Kroatië eerste bij een gelijk aantal punten. Groep 5: Noorwegen is geplaatst bij een overwinning op Nederland. Bij een gelijkspel in Rotterdam en overwinning van Tsjechië op Luxemburg is Tsjechië eerste en Noorwegen mogelijk goed genoeg als nummer twee. Groep 6: Portugal heeft in Lissabon genoeg aan een gelijkspel tegen Ierland, dat 20.000 fans meeneemt naar het Estadio da Luz en moet winnen voor directe kwalificatie. Ierland of Oostenrijk, dat in Belfast bij Noord-Ierland op bezoek gaat, zijn de kandidaten voor de tweede plaats. Noord-Ierland bleef uit ongeslagen, maar verloor thuis liefst drie keer, zelfs van Letland. Groep 7: Bulgarije en Duitsland zijn vrijwel zeker geplaatst bij een onderling gelijkspel. Zelfs bij een nederlaag van een van beide kan er weinig misgaan. Bij een gelijkspel is Bulgarije groepswinnaar. Groep 8: Rusland is zeker. Schotland, dat een betekenisloze wedstrijd speelt tegen San Marino, ontwijkt vrijwel zeker de barrage in Liverpool. (ANP/RTR/SID)