Van der Most maakt van Kalkar Wunderland

SLAGHAREN, 15 NOV. Wie van een aardappelmeelfabriek een overdekt speelparadijs kan maken, heeft vast ook wel ideeën voor een voormalige kerncentrale. De Overijsselse zakenman Hennie van der Most heeft onlangs de nooit in gebruik genomen kweekreactor Kalkar gekocht van het Rijnlandse elektriciteitsbedrijf RWE en Schnelle Bruter Kernkraft Gesellschaft, en vergunning gekregen om er een hotelcomplex met 'waterpark' van te maken.

Kernwasser Wunderland Kalkar, zo moet het project gaan heten, “want dat Kernwasser is er binnen enkele jaren wel af, dan spreekt men uitsluitend nog van Wunderland”, aldus Van der Most. Vanaf april volgend jaar wordt Kalkar tijdens de verbouwing - tegen betaling - opengesteld zodat het publiek er alvast een kijkje kan nemen.

De aankoop van Kalkar, waarvoor de 45-jarige zakenman enkele miljoenen betaalt, past goed bij het karakter Van der Most. In de regio staat hij bekend als creatief, innovatief en eigenzinnig. Hij bouwde een imperium (de Van der Most Groep) met een omzet van 70 miljoen gulden en met meer dan 500 man in vaste dienst. Maakte van een aardappelmeelfabriek een speeltuin, van een ziekenhuis een groot hotel en van een voormalige textielfabriek een uitstekend draaiend recreatiecomplex. Het volgende project is de ombouw van een oude watermolen bij Dedemsvaart tot draaiend restaurant met hoog uitzicht over het Overijsselse landschap.

Van der Most geeft nu leiding aan een miljoenenbedrijf, maar begon na een mislukte LTS-opleiding als metaalhandelaar, ergens in de jaren zeventig. Het grote geld kwam toen hij zich met succes toelegde op de goedkope bouw van maneges. Voor bijna twee miljoen gulden kocht Van der Most in het begin van de jaren tachtig de failliete Nederlandse Bontweverij in Slagharen, zijn eigen woonplaats.

Van de fabriek maakte hij voor een bedrag van veertig miljoen gulden een multifunctioneel vergadercentrum, met hotelkamers, zwembaden, restaurants en sportzalen. Tijdens de verbouwing blijkt al iets van het ongewone karakter van Van der Most: als de gemeente wat al te traag blijkt met het verstrekken van een bouwvergunning, stuurt de zakenman vliegtuigjes de lucht in met teksten die het gemeentebestuur tot spoed manen.

Later koopt hij - tegen alle adviezen in - het Almelose Prinses Ireneziekenhuis. Het gebouw wordt voor meer dan 20 miljoen gulden verbouwd tot het inmiddels in de gehele streek bekende Preston Palace. Sleutel tot het succes is de betalingswijze voor de mensen die het restaurant bezoeken: het eerste uur betalen ze dertig gulden, het tweede uur vijfentwintig en zo verder aflopend. Voor dat bedrag mag men eten en drinken wat men wil. Hij had uitgerekend dat het rendeert, zei Van der Most. En het werkt: wie Preston Palace wil bezoeken, moet rekening houden met zeer forse wachtlijsten. De weekeinden zijn tot volgend jaar zomer volgeboekt.

In 1992 had hij Speelstad Oranje opgetuigd, een overdekte speeltuin in een voormalige aardappelmeelfabriek bij het Drentse Beilen. Ook hier waren de adviezen negatief, ook hier slaagde Van der Most: de speeltuin trekt jaarlijks circa 250.000 bezoekers. Het gaat om durf, zegt Van der Most zelf, durf, gezond verstand en wat geluk.

Hij krijgt voor elkaar wat hij wil bereiken, zo zeggen ze in de streek. Als Van der Most bij elk van zijn attracties een helikopterhaven wil aanleggen voor zijn privé-helikopter - en dat wil hij inderdaad - dan lukt dat ook. De markante zakenman staat goed bekend. Dat heeft ook een beetje te maken met de geboorte van een dochter van Van der Most, twee jaar geleden. In die blijde gebeurtenis liet hij destijds de hele bevolking van Slagharen delen door huis aan huis beschuit met muisjes te laten bezorgen.

    • André Ritsema