Unigate trekt zich terug uit Nutricia

AMSTERDAM, 15 NOV. Unigate, de Britse grootaandeelhouder in Nutricia, stoot haar belang van 29 procent in de Zoetermeerse voedingsmiddelenfabrikant af. Nutricia heeft verklaard achter de verkoop te staan van het belang dat al ruim een jaar onderwerp is van speculatie in verband met een eventuele vijandige overname van Nutricia.

Het belang dat tegen Nutricia's huidige beurskoers een waarde vertegenwoordigt van circa 825 miljoen gulden wordt verkocht aan diverse beleggers. Zij kunnen op de stukken inschrijven via het zogeheten bookbuildingsysteem.

Unigate, de twee na grootste zuivelproducent in Groot-Brittannië, doet afstand van de aandelen omdat het de dividendopbrengst te laag vindt. De opbrengst van het pakket, dat eind 1994 voor 200 miljoen gulden in de boeken stond, wil Unigate investeren in activiteiten die voor haar aandeelhouders een beter rendement opleveren.

Op de effectenbeurs ontstond vanmorgen grote onrust. De koers van Nutricia kwam onder grote druk. Omdat vrijdag en maandag op de optiebeurs druk gehandeld is in put-opties Nutricia, suggereerden handelaren op de effectenbeurs dat vermoedelijk enkele partijen misbruik van voorkennis hebben gemaakt.

Nutricia reageerde daarop geschrokken. In kleine kring was de transactie al sinds vorige week bekend, maar het bedrijf kan zich nauwelijks voorstellen dat iemand daar lucht van heeft gekregen.

Niet bekend

Nutricia maakte vanmorgen bekend haar volledige steun aan de voorgenomen herplaatsing van de aandelen te geven. Unigate's belang in Nutrica bestaat nu uit 27 procent gewone aandelen en 2 procent beperkt royeerbare certificaten. De gewone aandelen - die Unigate in 1981 van Nutricia kreeg in ruil voor een dochteronderneming (Cow & Gate) - zullen voor verkoop worden omgewisseld in beperkt royeerbare certificaten.

Dat Unigate heeft ingestemd met een omzetting naar certificaten is een overwinning voor Nutricia, dat bij monde van bestuursvoorzitter Van der Wielen recentelijk nog eens het belang van deze beschermingsconstructie onderstreepte. Beperkt royeerbare certificaten geven de houder geen stemrecht en zijn voor hem bovendien slechts omwisselbaar in gewone aandelen tot 1 procent van alle uitstaande stukken. Nu volgend jaar alle aandelen beperkt royeerbaar gecertificeerd zullen zijn, heeft Nutricia een nagenoeg onneembare wal opgeworpen tegen een vijandige belager.

Nutricia wijst er op dat na herplaatsing de totaal op de beurs verhandelde hoeveelheid stukken in het voedingsfonds flink toeneemt. Hoewel dat in het algemeen gunstig is voor de koers van een aandeel, verloor het fonds vanmorgen tegen de trend op de Amsterdamse beurs in 4,80 gulden in waarde op 112,50 gulden.

De bekendmaking van de verkoop maakt een einde aan het sinds vorig najaar regelmatig de kop opstekende gerucht dat Unigate van het pakket afwilde. Wereldwijd waren er genoeg voedingsgiganten als Nestlé, Heinz en Sandoz die Nutricia wilden inlijven. Verlekkerd keken ze naar de sterke marktpositie die de Zoetermeerse fabrikant van babyvoeding, drinkyoghurts en klinische dieetprodukten heeft op de Europese markt. Een positie die in augustus met de aankoop door Nutricia van het Duitse Milupa (Milch und Pap) alleen maar sterker werd.