Tweede Kamer: situatie loopt uit hand; Ongeluk op de A20, 90 kilometer file

ROTTERDAM, 15 NOV. Het verkeer rondom Rotterdam is vanmorgen tot ver na de ochtendspits volledig ontregeld geweest door een verkeersongeluk met een vrachtwagen, waarbij de chauffeur is omgekomen. Het ongeluk gebeurde op de snelweg A20 ter hoogte van de afslag Rotterdam-Centrum. Door nog onbekende oorzaak schoot omstreeks zes uur de lege vrachtauto met oplegger uit de richting Den Haag door de vangrail.

Deze week bespreekt de Tweede Kamer met minister Jorritsma (verkeer en waterstaat) de aanpak van de automobiliteit. Alle fracties zijn ongerust over het uit de hand lopen van het aantal files, in combinatie met een dalend gebruik van het openbaar vervoer. “We spelen met vuur”, zei het Kamerlid Van Gijzel (PvdA). Werkgeversvoorzitter Rinnooy Kan pleitte vanmorgen voor “de onmiddellijke uitvoering van een noodplan voor de uitbreiding van het hoofdwegennet”.

Door het ongeluk stond in de ochtendspits rondom Rotterdam vanmorgen ruim negentig kilometer file. Vanuit de richtingen Den Haag (A13), Hoek van Holland-Gouda (A20) en Breda (A16) kwamen automobilisten in beide richtingen vast te staan. De langste file, van 17 kilometer, stond om half negen op de A15 tussen Papendrecht en het knooppunt Benelux. Door deze stremming ontstond ook op de rijksweg A16 (Breda-Rotterdam) een file, van 16 kilometer.

Om half elf werden twee rijstroken in de richting Den Haag weer vrijgegeven. De Rotterdamse politie was tot het middaguur bezig de gekantelde vrachtwagencombinatie weg te takelen.

Door het urenlange oponthoud besloten veel mensen in de randgemeenten van Rotterdam het openbaar vervoer te nemen of een alternatieve route door de stad in plaats van rond Rotterdam te rijden. Daardoor bood ook de Rotterdamse binnenstad vanochtend een chaotisch verkeersbeeld met lange files. In heel Nederland stond rond half negen in totaal 178 kilometer file, aldus de verkeerspolitie.