Schultz verder dan ooit bij Masters

ROTTERDAM, 15 NOV. Brenda Schultz heeft gisteren voor het eerst in haar carrière de beste acht bereikt van de WTA Masters in New York. De Nederlandse won met 6-2 en 7-6 van de als zevende geplaatste Bulgaarse Magdalena Maleeva. Vorig jaar verloor Schultz in de eerste ronde van Steffi Graf.

Aan het WTA-kampioenschap doen de zestien beste speelsters van de wereld mee. Alleen Monica Seles heeft met een blessure afgezegd. De 20-jarige Maleeva was de tweede speelster uit de top-acht, die uit het toernooi verdween. Eerder verloor de als vierde geplaatste Françcaise Mary Pierce van de Duitse Anke Huber. Favoriete Steffi Graf won gisteren met tweemaal 6-2 van de Zuidafrikaanse Amanda Coetzer. Ook de Amerikaanse Mary-Joe Fernandez haalde de kwartfinales, ten koste van landgenote Chanda Rubin: 3-6, 6-2 en 6-3.

Schultz staat veertiende op de wereldranglijst, Maleeva zevende. In de partij was gisteren van dat standsverschil niets te merken. Met haar machtige service domineerde Schultz de wedstrijd. Haar opslagen bereikten snelheden van 180 kilometer per uur. Ook aan het net liet Schultz zien dat haar tennis dit jaar is verbeterd. Twee weken geleden won ze het toernooi in Quebec, vorige week werd ze in de tweede ronde in Philadelphia uitgeschakeld door Gabriela Sabatini, tijdens de Masters haar dubbelpartner.

Vooral in de eerste set demonstreerde Schultz haar suprematie. Nooit kreeg ze een breekpunt tegen, de opslag van Maleeva werd in de tweede en achtste game gebroken: 6-2. In de tweede game van de tweede set kwam Schultz met 40-0 voor, maar kon ze niet uitlopen naar 2-0. Haar kracht nam af, ook getuige een dubbele fout in de negende game. In de tiebreak had de Nederlandse alles weer op een rijtje. Met twee aces en een volley besliste ze de partij. “Toen gaf mijn opslag echt de doorslag”, zei Schultz.

De in New York wegens een knieblessure afwezige Seles hoopt volgende week haar rentree op de tennisbaan te maken. De tot Amerikaanse genaturaliseerde Servische is geselecteerd voor het Amerikaanse team dat op 25 en 26 november in Valencia tegen Spanje de finale om de Federation Cup speelt. De Amerikaanse teamcaptain Billie-Jean King selecteerde verder Martina Navratilova, Lindsay Davenport, Mary-Joe en Gigi Fernandez, Chanda Rubin en Amy Frazier.