Satcom te klein voor oud-KLM'er P. Alberda

ROTTERDAM, 15 NOV. Het Waddingxveense Satcom is te klein geworden voor Peter Alberda van Ekenstein. De oud-financieel directeur van KLM en sinds tweeënhalfjaar de baas van het handelsbedrijf in satelietontvangers en telefoons heeft te kennen gegeven op te willen stappen.

Zijn plannen met Satcom waren ambitieus. “Toen ik kwam was het een bedrijf met 25 man personeel met een enorm groeipotentieel”, zegt Alberda, die erkent dat hij niet zou zijn vertrokken als er geen kink in de kabel zou zijn gekomen. “Nu is het een bedrijfje met 12 techneuten, en heeft Satcom veel meer aan een goede marketing-man.”

De tussenliggende episode moet ellendig geweest zijn voor Alberda. De grootste klant liet zich niet meer zien in Waddinxveen, de belangrijkste toeleverancier pleegde contractbreuk en de voornaamste afzetmarkt (Duitsland) zakte in elkaar. En tot overmaat van ramp geloofde huisbankier Rabo er niet meer in en draaide de kredietkraan dicht. Op de beurs belandde het bedrijf op het beruchte 'strafbankje'.

Zware saneringen en een terugkeer naar de kernactiviteiten moesten Satcom van de ondergang redden. Nu wil Alberda weg omdat “de continuïteit gewaarborgd lijkt”, zoals hij gisteren zijn gehoor van aandeelhouders liet weten. Dat lijkt in tegenspraak met het verlies dat hij voor 1995 moest aankondigen, nadat er een jaar eerder nog een winst van 1,3 miljoen gulden was gemaakt. Volgens Alberda gaat het bij continuïteit echter om het werkkapitaal dat bij Satcom weer op orde is. Dat verliezen uiteindelijk het werkkapitaal opslokken, weet ook Alberda, maar maakt zich daarover geen zorgen: “Ik kom uit de luchtvaart en weet dat dat nog jaren kan duren.”