Rusland krijgt uitstel van aflossing schulden

PARIJS, 15 NOV. De in de Club van Parijs verenigde westerse crediteurenlanden hebben er in principe mee ingestemd een meerjarenregeling te treffen voor uitstel van aflossing van de schulden van Rusland. Dat heeft de voorzitter van de Club van Parijs, Christian Noyer, gisteren verklaard na afloop van overleg met een Russische delegatie onder leiding van vice-premier Oleg Davydov.

De Russen dringen al enige tijd aan op een regeling voor een langere periode. Tot nu toe werden steeds akkoorden gesloten voor een jaar. Volgens Noyer verliep de eerste onderhandelingsronde goed. “We streven ernaar zo snel mogelijk in de eerste helft van 1996 een definitieve overeenkomst te sluiten.” Er is nog geen datum vastgesteld voor verder overleg. “Het zou begin volgend jaar kunnen zijn”, aldus Noyer.

De Club van Parijs wil enig respijt om het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tijd te geven voor het uitwerken van een overeenkomst met Rusland over een economisch programma voor de jaren 1996-1998. Tijdens het overleg van gisteren is volgens Noyer vooral gepraat over de gewenste omvang van de uit te stellen schuldaflossingen, en niet zozeer over de termijn. Rusland hoopt op een betalingsregeling voor een periode van 25 jaar.

Sinds 1993 sloot de Club van Parijs drie akkoorden met Moskou voor herstructurering van de schuld. Het eerste betrof 15 miljard dollar aan schulden die vervielen in 1992 en 1993. In 1994 kwam er een overeenkomst voor zeven miljard dollar en in juni van dit jaar een akkoord voor hetzelfde bedrag.

De totale schuld van Rusland aan de landen van de Club van Parijs bedraagt ongeveer 40 miljard dollar. Aan westerse banken is het land 25 miljard dollar schuldig. Davydov praat woensdag met vertegenwoordigers van de banken in Frankfurt over een regeling voor deze vorderingen. De partijen zouden al dicht bij een akkoord zijn.

De weg voor het schuldenakkoord werd min of meer vrijgemaakt door het IMF, dat in april van dit jaar een lening van 6,8 miljard dollar (ongeveer 10 miljard gulden) aan Rusland verstrekte. Het bijstandskrediet is bedoeld om de Russische regering te ondersteunen bij de pogingen om de economie uit het slop te helpen. (Reuter, AFP)