Regeringspartij Mexico verliest burgemeesters

MEXICO-STAD, 15 NOV. De conservatieve Mexicaanse oppositiepartij PAN heeft zondag burgemeestersposten gewonnen in de hoofdsteden van de vier belangrijke deelstaten Jalisco, Puebla, Nuevo León en Michoacán. Dat blijkt uit voorlopige uitslagen. De burgemeesters van respectievelijk Guadalajara, Puebla, Monterrey en Morelia waren tot zondag afkomstig uit kringen van de regeringspartij, de PRI. Politieke waarnemers beschouwen het succes van de PAN als een bruggehoofd voor verdere winst tijdens parlementsverkiezingen in 1997. Aangenomen wordt dat de kiezers de economische neergang vooral wijten aan de PRI, die Mexico ruim 65 jaar zelfstandig bestuurt. De linkse oppositiepartij PRD vinden veel Mexicanen echter een te riskant alternatief. Monterrey en Guadalajara zijn de tweede en derde stad van Mexico, na de hoofdstad Mexico-Stad. De burgemeester van de hoofdstad wordt niet gekozen maar rechtstreeks benoemd door de president. “De PAN is nu werkelijk een nationale partij en een serieus alternatief voor de PRI”, zei een woordvoerder na het succes in de deelstaten. Het PAN-succes in Morelia was een zware tegenslag voor de PRD, die rekende op winst. (Reuter)